IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите цени на тока ще се отразят на фирмите, работещи с електромобили

Тенденцията за търсенето може да се затвърди до 2-3 години, тъй като пазарът на електромобили у нас е нов

10:22 | 08.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Новите цени на тока ще се отразят на фирмите, работещи с електромобили

Ангел Николов и Мартин Хаджистойков пристигат за интервюто с електромобил от малък клас. Той изминава около 80 километра с едно зареждане при нормално шофиране. За сравнение – високият клас електромобили изминава по 450 километра, а пробегът на средния клас електромобил достига около 150 километра с едно зареждане. Именно това са най-търсените електромобили в световен мащаб.

Все пак тенденцията за търсене може да се затвърди до 2-3 години, тъй като пазарът е нов и потребителите се ориентират. Пазарът на електромобили у нас още е слаб. До момента в страната са регистрирани около 500 електромобила, а през есента се очаква да бъдат внесени още бройки.

Раздвижва се пазарът и на електромобили втора употреба, което кара Мартин и Ангел да прогнозират, че до края на годината електромобилите в България ще се удвоят. Те са категорични, че новите цени на електроенергията не оказват негативно влияние върху клиентите.

„Специално за битовото зареждане на електромобили няма никакво значение. Дори едно минимално понижение задържа изключително евтината възможност за шофиране на електромобил. Така че, това не влияе директно сега върху собствениците на електромобили”, казва Мартин Хаджистойков, управител на Сдружение електромобили.

„Най-много засегнати ще бъдат малкия и средния бизнес, където увеличението е от порядъка на 15%, която идва от добавката. За съжаление те са фирмите, които най-прогресивно мислят за начин за спестяване чрез електромобилност“, прогнозира Ангел Николов, който е- председател на Българска асоциация Електрически превозни средства.

В страната има около 30 станции за зареждане на електромобили. До лятото на 2016 година ще има станции и на магистралите, за да може без излишно напрежение да се стигне до морето.

„12 лв. е зареждането на публични зарядни станции, които се оперират от търговско дружество в България, предимно на територията на София. Но повечето бизнеси, които инвестират в електромобилност – те практикуват зареждане през нощта в собствени зарядни станции в гаражите си обикновено. Оперират през деня, а през нощта в рамките на 6-8 часа възстановяват батерията до 100%“, обяснява Николов.

Той предвижда, че до 2020 година заедно с хибридите електромобилите в България ще достигнат 20 хиляди. За целта обаче трябва да има допълнителна подкрепа за ползвателите на електромобили – освен да ползват безплатно зоните за паркиране, да имат и данъчни облекчения. Дали това ще се случи в бъдеще предстои да разберем. Сигурно е едно – бъдещето вече е дошло с електромобила.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още