IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходимо е да обучаваме кадрите си, твърди експерт

При запазване ръста на износа и на производството ситуацията на пазара на труда у нас може да се промени за дни, каза Надя Василева

13:23 | 13.08.15 г.
Необходимо е да обучаваме кадрите си, твърди експерт

Когато работодател у нас има нужда от хора с определени качества и умения, то трябва да има екип от образователни институции, който да обучи тези хора в кратки срокове. Това е необходимото за пазара на труда в България към момента, коментира пред телевизия Bulgaria On Air управляващият директор на Manpower България Надя Василева.

Другият въпрос е да се реши как хора от трети страни да дойдат да работят у нас. Все още много усилия са необходими на български работодател, за да докара и наеме чужди работници тук, каза експертът.

Василева изрази надежда, че при запазване на ръста на износа и на производството, както и при навлизането на нови инвеститори, „ситуацията на пазара на труда у нас може да се промени за дни“.

Оказва се, че за първата половина на миналата година сключените трудови договори са по-малко от прекратените, което означава, че „има нещо сбъркано в трудовото законодателство, което трябва да се преразгледа“, защото „забелязваме временна заетост, скрита под постоянен трудов договор“, допълни Василева.

Най-търсените професии, които са на челните класации от години, са за инженери, ИТ специалисти, финансисти, специалисти, които владеят поне два езика и квалифицираните работници, мениджърски позиции. Необходимо е бизнесът да е по-гъвкав и да може в кратки срокове да обучава наличната работна сила.

Има рискове при търсене на временна заетост в чужбина, каза Василева по повод зачестилите в летния сезон проблеми с български работници, които са останали измамени от работодатели в чужбина. Проблемът е от двете страни, обясни Василева.

Те се свързани с това, че очакванията на работника могат да не бъдат оправдани като натовареност на работата и заплащане, от друга страна – чуждият работодател очаква, че гастербайтерите може да поемат повече натоварване на по-ниска цена на труда, обясни тя. Но побърза да допълни, че това е характерно и за българския пазар на труда.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още