IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ризов: Новият данък за такситата няма да се отрази на цените на услугата

Това е един по-ефективен начин да бъдат събирани данъци, който ще "изсветли" бранша, според председателя на "Съюз Такси"

12:32 | 11.11.15 г.
К. Ризов: Новият данък за такситата няма да се отрази на цените на услугата

Облагането на такситата с еднократен годишен данък няма да се отрази върху цените на услугата. Това каза председателят на „Съюз Такси” Кирил Ризов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той приветства промяната в законодателството, според която услугата „таксиметров превоз на пътници” ще бъде облагана с годишен данък в размер между 400 и 1 000 лв., в зависимост от конкретната община.

Ризов обясни, че с новото данъчно облагане браншът ще „изсветлее”.

„Според закона за местните данъци и такси т.н. годишен данък върху дейността „таксиметров превоз с леки автомобили” ще отиде там, където са регистрирани съответните данъчно задължени лица“, подчерта той.

Според Ризов всеки автомобил с лиценз и разрешение трябва да бъде облаган с данък, тъй като това е законната норма, по която влизат пари в държавната хазна. В момента шофьорите трябва да се регистрират по Търговския закон, а ангажиментът за плащане на данъци и осигуровки си е техен. Това обаче доведе де сериозни загуби за държавата и подхрани сивия сектор в бранша.



Годишният общински данък се въвежда като превантивна мярка, той няма да се отрази на тарифите за клиенти, подчерта Кирил Ризов.

Той обясни, че това е един по-ефективен начин да бъдат събирани данъци и не е насочен към потребителите на услугата. Според него горната граница на данъка е напълно обективна, особено за големите градове като София.

Долната граница от 400 лева обаче може да се окаже непосилна за по-малките населени места, изрази опасенията си той.

Що се касае до качеството на услугата, според Ризов това не зависи от годишния данък, а от организацията на отделните таксиметрови компании.

Председателят на „Съюз Такси” определи компанията Uber като „международен закононарушител”. По негови думи решението за спирането на дейността на компанията в България е напълно адекватно, тъй като тя не е извършила съответните регистрации според българското законодателство.

Разговорът с Кирил Ризов можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още