IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглянето на лекарства от България не е притеснително, твърди експерт

Продължава да има непредсказуемост за бизнеса в лекарствената политика, каза Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки

14:19 | 18.08.16 г.
Изтеглянето на лекарства от България не е притеснително, твърди експерт

Има тенденция да се увеличава броят на оттеглените лекарства от България по различни причини, но засега ситуацията не е притеснителна. Това каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки пред Bulgaria ON AIR, който коментира стига ли се до дефицит на лекарства в мрежата у нас и защо производители се оттеглят от нашия пазар.

Експертът уточни, че засега ситуацията не е притеснителна, защото по статистика на Изпълнителната агенция по лекарствата издадените разрешения за употреба на лекарства са повече от тези за прекратяване. А и сред спрените лекарства има остарели и оттеглили се по икономически причини, които обаче имат терапевтична алтернатива. 

Съществуват много противоречиви нормативни изисквания, които силно затрудняват производителите", коментира Николай Костов. По думите му „има извиване на ръце и откровена принуда - даваш отстъпка или напускаш позитивния списък“.

Според експерта проблемът не е само в изтеглянето на медикаменти от нашия пазар, а в по-малкото регистрирани лекарства. „Преди три години са били 520, докато за миналата година са 228. Това значи, че желаещите да влязат на пазара са доста по-малко", посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Ако аз трябваше да регистрирам лекарства в България, много бих се замислил", призна Костов, аргументирайки се с "натиска", който според него се упражнява върху компаниите в сектора.

Той допълни, че има неизвестност и непредсказуемост в бизнеса, тъй като „постоянно излизат идеи за регулиране на цените и производителите не знаят какво ще се случи дори след няколко месеца". Костов даде пример с т. нар. „ценови коридор“ - регулиране на доплащането за медикаменти от пациента, с което до момента държавата не се е занимавала, защото регулира не разходите на Здравната каса за лекарства, а доплащането от джоба на пациента.

Още може да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още