IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдии от Софийския районен съд излизат на масов протест

Магистратите ще защитават гарантираната им от Конституцията независимост

11:57 | 09.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Магистрати излизат на протест днес, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) разпореди проверки на забавени дела в Софийския районен съд и Софийския градски съд. Съдиите ще защитават гарантираната им от Конституцията независимост.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов поясни, че решението за стачката е мотивирано не само от предстоящата проверка, но и заради наличието на нерешени проблеми в системата. Като пример той посочи, че част от магистратите са свръхнатоварени и уточни, че Софийският районен съд и Софийският градски съд гледат между 40% и 50% от всички дела в страната.

"От една страна е проблемът с неравнопоставената натовареност, а от друга - непрекъснатите проверки", обобщи Атанасов и допълни, че районният съд няма достатъчно служители, които да обезпечават работата на съдиите.

"България е на едно от първите места по брой на осъдителни присъди. Много малък е процентът на оправдателни присъди", заяви още председателят на Съюза на съдиите.

Той обаче призна, че при делата срещу министри, депутати, както и делата за корупция действително рядко се стига до ефективна присъда. Обикновено там има много малък брой разследвания и често делата приключват с прекратяване или с оправдателни присъди, допълни Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
vladconsult
преди 7 години
За мен е недопустимо, асоциални програмистчета и инженерчета, от които нищо не зависи и които нямат никаква социална роля, да взимат в пъти овече пари от съдии и прокурори. Да не говорим за разликата в статуса и заплащането между правозащитните органи и разни медийни организми и шоумени, старлетки, модели и спортни величия - ами нека те да защитават България за тези мизерни пари, а съдиите ще работят в телевизията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още