IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изостава от САЩ в битката с инфлацията

Темата за макроикономическите предизвикателства ще бъде широко застъпена в новото 11-о издание на Investor Finance Forum

12:37 | 27.10.22 г.


Нарушени вериги за доставки, скъпи енергоизточници, доскоро недостиг на газ, който може скоро отново да се завърне, повишаващи се лихвени проценти, висока инфлация и руската война в Украйна - това е токсична комбинация за фондовите пазари, но и за икономиките. Този отровен микс притиска политиците по целия свят, както наскоро станахме свидетели на Острова, но също така и корпоративните ръководители и потребителите. Какви са възможните бягства от този капан ще дискутират експертите по време на новото 11-о издание на Investor Finance Forum. Най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в региона ще се проведе на 4 ноември от 11 часа в хотел Hyatt Regency Sofia, зала „Васил Левски“, обяви в предаването „Директно“ на Bulgaria ON AIR с водещ Калина Донкова Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, който е организатор на събитието. 

На фона на всички тези предизвикателства темата за макроикономическата среда, която ежегодно форумът засяга в централната си част, ще привлече още повече внимание, уверен е Попов. В панела „Макроикономиката във времена на покачващи се цени, високи лихви и нестихваща несигурност“ финансовите експерти ще разискват промените в макроикономическата среда през 2022 г. и кои са основните двигатели на промяната. И тъй като водещ двигател за инфлацията са ускорените цени на енергоизточниците, внимание ще привлече и първата изява пред широката публика у нас на Стивън Пейн – президент и главен изпълнителен директор на Linden Energy Holding, чиято компания наскоро придоби „Овергаз“, а след това сключи договор с независимия преносен оператор ICGB, който експлоатира търговски интерконектора Гърция-България, за пренос на втечнен газ. 

Попов изказа и мнение, че докато САЩ напредват по-бързо в решаването на инфлационната дилема, в Европа тя не само е оставена да се развива, но и се разпалва. Освен това според журналиста Старият континент действа разделено по въпроса, имайки предвид плана на Германия за подкрепа на бизнеса и потребителите с бюджет от 200 млрд. евро. Тази сума е 1,5 пъти повече от всички печалби на концерните от DAX в предкризисната 2021 г. Парите не се инвестират в зелена технология на бъдещето, а се изгарят в истинския смисъл на думата, коментира той. Лошият пример има заразен ефект върху останалите европейци, които сега настояват за равенство. "Континентът е изправен пред нова дългова оргия - в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Прага германският канцлер Олаф Шолц е дал знак, че е отворен за съвместно вземане на заеми от цяла Европа, както ексклузивно предаде Bloomberg", допълни Попов. 

Темата за бюджетните дискусии в българския парламент също бе засегната от главния редактор на Investor.bg. По думите му невнасянето на бюджет от служебния кабинет има както положителни страни – невъзможност да се стигне до неконтролируемо предизборно раздуване на разходите, така и отрицателни – сегашният бюджет все пак е гласуван във времена, в които нямаше война, припомни той. Все пак в последните дни се чуват и разумни гласове сред депутатите, които призовават за намаляване на бюджетния дефицит и отказ от неспешни разходи, което може да повлияе положително и на амбициите за скорошното влизане в еврозоната. 

Тези и подобни теми ще бъдат засегнати по време на Investor Finance Forum в края на следващата седмица. Подробности за програмата и участниците в събитието ще откриете ТУК, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още