IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоексперт: 50 хил. тона пластмаса остава извън процеса на рециклиране

Въвеждането на депозитната система се бави, коментира Евгения Ташева

12:11 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор

По последни данни от Евростат генерираме 130 хил. тона пластмасови опаковки, а от тях рециклираме едва 77 хил. тона, което означава, че над 50 хил. тона остават извън процеса на рециклиране. Те са обект на въпросния общоевропейски данък за нерециклирани пластмасови опаковки, който за България е 44 млн. лв. след 50% намаление заради по-нисък брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR Евгения Ташева от Сдружение "За Земята".

Тя подчерта, че въвеждането на депозитна система се бави. „Производителите на бутилирани напитки, които пускат тези продукти на пазара, са длъжни да започнат да приемат обратно 90% от тези бутилки до 2029 г. Това е много висока цел – в момента се събират под 30%. Трябва и магазините да се включат, за да е най-удобно и достъпно за всички. Проблемът е, че в България голяма част от тези магазини са малки, а те няма да са готови за участие в системата, а инвестицията не се прави от държавата“, е мнението на екоексперта.

Евгения Ташева обърна внимание на факта, че България докладва успехи в рециклирането, но всички сме свидетели, че голямо количество от пластмасовите опаковки не достигат до специализираните контейнери. Според нея системата не успява да обхване достатъчно ефективно опаковките, които генерираме.

Актрисата Илияна Лазарова също коментира, че според нея системата не е въведена в България, защото темата с рециклирането не е приоритетна за българското законодателство.

„Масово хората хвърлят всякакви отпадъци в контейнерите за рециклиране", посочи Лазарова.

Кога депозитната система ще осигури достатъчно материали за рециклиране? Какво трябва да е съгласуването между доставчици и магазини, за да работи депозитната система?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още