IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите от депозитната система за събиране на пластмасови отпадъци?

Въвеждането на системата не влияе на продажбите, казва Анна Ларсон, директор "Кръгова икономика" в Reloop Europe

15:41 | 27.07.23 г.

Над 90% от пластмасовите бутилки на пазара могат да бъдат събирани при въвеждането на депозитна система, показват резултатите от изследване сред европейските страни с въведен подобен метод. Нито една от различните системи не се отразява негативно на производителите. Това коментира Анна Ларсон, директор "Кръгова икономика", Reloop Europe, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Резултатите от изследването са много ясни... В почти всички региони - прибалтийските и скандинавските страни, Австралия - тенденциите за продажби за абсолютно едни и същи. Заключението е, че няма влияние върху продажбите при въвеждането на депозитна система. Това е съвсем логично, защото хората много бързо разбират, че депозитът им се връща веднага, след като върнат опаковката", посочи гостът.

Методът на събиране чрез депозитна система включва плащането на депозит от потребителя при покупката на продукт и връщането на този депозит при връщането на пластмасовата бутилка в магазина. Изследването на Reloop е използвало данни от много страни по света, които включват и информация от производителите за продуктите, които са пускали на пазара, като данните са разглеждани в регионален контекст, каза Ларсон.

Екологичните ползи са огромни в 13-те държави от ЕС с депозитна система, каза Ларсон. Наблюдава се значително намаляване на отпадъците и увеличение на събираемостта. В момента глобалното ниво на повторно използване на пластмасови опаковки е около 10%, а при въвеждането на депозитна система събираемостта достига до 90%.

"Това означава, че от 100% суровина на пазара от опаковки, 90% се събира - така 80-85% от суровината може да се превърне в нови бутилки и опаковки. Това е кръгова икономика", обобщи гостът в предаването.

Подходът на европейския бизнес към идеята е претърпял драматична промяна през последните години. "Преди бизнесът произвеждаше, продаваше и забравяше - сега се прилага друг модел и те произвеждат, продават и завъртат. Производителите харесват депозитната система, защото тя гарантира кръговрат на опаковките - могат да използват употребявани материали, вместо да търсят нови суровини".

Освен производителите магазините са важна част от депозитната система, тъй като те са точката на добавяне на депозита и неговото връщане при връщането на опаковката.

"Има нужда да се създаде нова инфраструктура за събиране. Обикновено пунктовете за събиране са инвестиция от страна на търговеца; другата инфраструктура е за преработката на тези материали и подготовката за предаването им на рециклиращата индустрия", каза още Ларсон.

Системният оператор обикновено е отговорен за инвестицията в предпреработващите обекти, каза Ларсон и даде за пример развитието на системата в Литва. Капиталовите разходи в системата за събиране там са били около 20 млн. евро, а за предпреработка около 5-7 млн. евро.

Въвеждането на депозитна система изисква значителна законодателна дейност, като отнема до две години след въвеждането на закона да започне връщането на празни бутилки, ако се съди по опита на Словакия и Латвия.

Целият разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още