IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какви компромиси са готови ГЕРБ и ПП–ДБ за съставяне на кабинет

Необходимостта от реформи може да предизвика предсрочни избори през есента, прогнозират доц. Милен Любенов и Цветанка Андреева

12:21 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор

В момента ГЕРБ-СДС е в по-силна позиция, защото могат да определят дневния ред, включително с това, че ако се стигне до избор на правителство, Мария Габриел ще бъде министър-председател, коментира политическата картина у нас пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Милен Любенов.

Той анализира излезлите в публичното пространство вчера имена в проектосъстава на Министерския съвет, като подчерта, че това е силен политически кабинет, с присъствие на политици от ГЕРБ, министри в предишни правителства на Борисов, а при "Продължаваме промяната" и „Демократична България“ се залага на експертното начало.

"ГЕРБ се опитват да изолират "Продължаваме промяната" и „Демократична България“ от всякаква възможност за комуникация навън. Министерството на отбраната е толкова важно за ГЕРБ, това е пряката отворена врата към САЩ. Възможност за допълнително лавиране. Ако този състав бъде гласуван, това означава тотална доминация на ГЕРБ в Министерския съвет с подкрепата на ДПС в пленарната зала. Ще се стигне до изолация на „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“, прогнозира доц. Любенов.

Политологът Цветанка Андреева констатира, че винаги досега при сформиране на властта е имало голям партньор, който се обеднява с друг по-малък, докато сега на масата сядат преговорни екипи, които са равностойни.

"ГЕРБ искат да бъдат пълноправни партньори. ГЕРБ излезе от политическата изолация. Има и отстъпки. Специалното ведомство за акад. Денков е безсмислено. Ако се стигне до кабинет, той ще е плод на компромиси и от двете страни", смята Андреева.

Тя напомни, че снощи ГЕРБ и ПП-ДБ не бяха изчистили разногласията си, което означава, че става въпрос за две различни виждания как ще продължи изпълнителната власт. И добави, че от ГЕРБ предлагат равнопоставено участие с поделена отговорност.

Доц. Любенов отбеляза, че ГЕРБ се опитва да притисне "Продължаваме промяната" - "Демократична България", включително и със зададените срокове.

Той е скептичен, че ще има реални реформи при ново управление и по думите му деветте месеца са го доказали.

"Основните реформи, които ще сблъскат двата блока, са свързани със съдебната система и антикорупционната политика", уточни той и прогнозира предсрочни избори тази есен.

Андреева смята, че освен регулаторите и реформите, важна е и темата за влизането в еврозоната. "Това е голямата реформа за България. Трябва да гледаме резултатите от евроизборите. Ако има промяна, ще се отиде на предсрочни избори", очаква и тя.

Ще изчистят ли разногласията по подготвяното споразумение ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още