IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализаторите се надпреварват да възхваляват Apple

Всяка нова версия на продукт на Apple е много по-добра от предишната и се продава много по-добре, твърдят от Global Equities

09:28 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Apple продаде над 10 млн. нови iPhone 6 и iPhone 6 Plus през първия уикенд на продажбите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple продаде над 10 млн. нови iPhone 6 и iPhone 6 Plus през първия уикенд на продажбите. Снимка: Ройтерс

Силните продажби на новия iPhone на Apple през уикенда накараха някои анализатори да дадат доста смели прогнози. Специалистите на Global Equities Research дори стигат до там, че да декларират "началото на нова ера" за компанията, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В понеделник акциите на Apple поскъпнаха с 0,10% до 101,06 долара, след като се появиха спекулации, че iPhone 6 Plus е разпродаден до неделните сутрешни часове, а редица модели, сред които и златната версия на iPhone 6, вече не могат да бъдат доставяни. 

Цената на акциите на Apple нараства от представянето на новите телефони на 9-и септември с по-силен ръст от общия пазар. До петък вечер имаше плюс от 3%, докато за същия период S&P-500 отчете ръст от 1,1 на сто. През последните пет месеца цената на акциите на компанията се повиши с около една трета до около 100 долара за брой.

Apple продаде над 10 млн. нови iPhone 6 и iPhone 6 Plus на своите клиенти през първия уикенд на продажбите. С това бе надминат рекордът от старта на продажбите на iPhone 5S и 5С iPhone през предходната година. Тогава бяха продадени 9 млн. броя от тези устройства. 

Силните продажби бяха предизвестени, след като стана ясно, че през първия ден след представянето на моделите Apple е получила рекордните четири милиона предварителни поръчки за новите iPhone 6 и iPhone 6 Plus. Много от телефоните ще бъдат доставени през октомври, тъй като търсенето е по-високо от предлагането. Предварителните поръчки за новите смартфони, направени още в първия ден, са двойно повече от двата милиона заявки за iPhone 5 през 2012 г. 

В петък сутрин смартфоните започнаха да се продават в САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Хонконг, Япония, Пуерто Рико, Сингапур и Великобритания. 20 други страни ще ги последват на 26 септември. В България телефоните се очакват в началото на октомври. Цената на несубсидирания модел започва от около 699 евро. Apple и неговите мобилни партньори, подобно на инвеститорите, имат високи очаквания към новите устройства.

Според Браян Уайт, анализатор в Cantor Fitzgerald, продажните данни биха били много по-високи, ако търсенето не бе довело толкова бързо до изчерпване на предлагането.

Анализаторът Трип Колдхри от Global Equities повиши целевата цена за акциите на Apple до 130 долара за брой. Според данни на FactSet той е сред най-големите оптимисти. От настоящите нива това би означавало ново увеличение от 29 процента.

"Всяка нова версия на продукт на Apple е много по-добра от предишната и се продава много по-добре в сравнение с предишните версии“, пише Колдхри в кратка бележка до клиентите си. „Иновацията при Apple се завръща и ние току-що видяхме само повърхността". 

В по-голямата си част анализаторите съветват да се купуват акции на Apple, като средната целева цена е 108,81 долара – със 7,8% по-висока цена от сегашното ниво. Най-високата целева цена според FactSet дава Алекс Гауна от JMP Securities, която счита за възможни и 135 долара за акция.

„Все пак за инвеститорите е по-важно да се съсредоточат върху "суперцикъла", който държи акциите на възходяща траектория", казва още Браян Уайт. 12-месечната целева цена на неговата компания от 123 долара отразявала това очакване.

Според Колдхри бъдещият успех на Apple се корени във факта, че компанията единствена е успяла да намери начин да съчетае хардуера и софтуера в облака. „Докато други се провалиха с eWalletts и други платежни системи, както и „умните часовници“, Apple празнува огромен успех", тъй като компанията разчита на технология, която е много лесна за ползване от потребителите и разработчиците на приложения“, вярва анализаторът. Това улеснява привличането на нови потребители и запазването на лоялността към марката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още