IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Василева: Повечето разрешения за ветропаркове на Калиакра вече не са валидни

Голяма част от проектите за ветрогенератори в Калиакра няма да бъдат реализирани, каза министърът на околната среда

13:07 | 07.09.15 г. 1
<p>
	<em>Карта: Българско дружество за защита на птиците</em></p>

Карта: Българско дружество за защита на птиците

Голяма част от проектите за ветрогенератори в Калиакра няма да бъдат реализирани и така се стеснява обхватът на претенциите на Брюксел по съдебното дело, повдигнато от Европейската комисия срещу България в Европейския съд. Това обясни министърът на околната среда Ивелина Василева пред журналисти по повод съобщение на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което цитира становище на генералния адвокат на Европейския съд от 3 септември.

В информацията от БДЗП се съобщава за потвърждение, че България е нарушила Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, позволявайки изграждане на ветропаркoве в защитената зона за птиците „Калиакра” и изграждане на голф игрище и туристически обекти в защитена зона „Белите скали”. Адвокатът предлага България да бъде осъдена, а решението на съда се очаква до края на годината, информират природозащитниците.

Ивелина Василева припомни, че през 2014 г. срещу България започна съдебно дело заради изградените ветропаркове в района на Калиакра.

Съоръженията са изградени основно през 2007-2009 г., заради което Брюксел започва наказателна процедура, в хода на която иска информация от България за изградените ветрогенератори.

„Ние сме предоставили цялата информация за мерките, предприети от държавата, за да се преодолее проблемът. Въпросът е, че РИОСВ Варна са давали разрешения за изграждане на ветрогенератори през 2007 – 2009 г., без да е оценявано кумулативното въздействие върху зоните в Натура 2000“, каза министърът.

Тя допълни, че през 2010 г. с промяна в законодателството е заложен срок на давност на актовете от 5 г. и така голяма част от издадените разрешения за инвестиционни намерения са изгубили валидността си. Така остават в нарушение няколко инвестиционни проекта.

През 2013 г. е разширена зоната Натура, за да се подпомогне защитата на червеногушата гъска и други местообитания. Съдебното дело е в ход.

„Всъщност няма решение на европейския съд, а произнасяне на генералния адвокат. Това становище излезе преди няколко дни. Там изрично се казва, че се редуцира обхватът на претенциите към България. Така претенциите на ЕК за 200 инвестиционни проекта вече нямат основание, защото няма как да бъдат реализирани. Очакваме произнасяне на съда в началото на следващата година“, заяви министърът.

„Като се има предвид всичко направено, се надяваме съдът да вземе предвид мерките, предприети от България“, допълни тя.

От БДЗП припомнят в съобщение до медиите, че през 2008 г. дружеството внесе жалба в ЕК поради заплахата от разрушаване на уникални местообитания и риска за силно застрашени видове птици поради одобрени мащабни ветроенергийни проекти, както и огромен брой (468) инвестиционни проекти от различен характер, но основно свързани с жилищно и курортно строителство, както и с изграждането на голф игрища.

През 2012 г. Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Това накара страната ни да предприеме няколко стъпки в посока на прилагане на законодателството, като прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие. Въпреки това основните препоръки на Комисията не бяха спазени. Затова ЕК предаде случая „Калиакра” на Европейския съд през есента на 2013 г.

Тогава страната ни предприе спешни действия за обявяване на цялата територия на ОВМ „Калиакра” като защитена зона за птици от мрежата Натура 2000. Тази последна стъпка от страна на правителството доведе до постигането на изискването за включване на цялата площ на орнитологично важното място в Натура 2000.

В защитена зона „Калиакра” все още има актуални 461 проекта, без да се включват ветроенергийните проекти. От тях са реализирани 16 проекта, а 262 проекта са одобрени и могат да бъдат реализирани. Останалите проекти все още са на фаза процедура за одобряване или на етап планиране, но бъдещето им е неясно. В защитена зона „Белите скали”, където значителна част от местообитанията са вече унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 проекта са одобрени и могат да се реализират, а други 24 са на етап планиране или процедура, посочват от БДЗП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още