IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват три нови мерки по Програмата за морско дело и рибарство

Целта е да се подпомогнат пряко засегнатите от COVID-19 икономически оператори и работещи в сектора

12:17 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три нови мерки по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. започва Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Целта е да се подпомогнат пряко засегнатите от COVID-19 икономически оператори и работещи в сектор „Рибарство и аквакултури“, уточняват от ведмоството.

След преговори с ЕК, Управляващият орган на програмата успя да осигури 16,1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за сектор „Рибарство и аквакултури“ за борба срещу негативните последици от пандемията.

„В резултат на твърдата и последователна позиция на страната ни, в европейското законодателство вече е включен компенсаторен механизъм за претърпелите загуби предприятия, преработващи продукти от риболов и аквакултури. По този начин, финансовата подкрепа в размер на над 16 млн. лв. ще бъде насочена към 720 засегнати оператори - корабособственици и техния екипаж, собственици на аквакултурни стопанства и собственици на преработвателни предприятия“, става ясно от съобщението. 

Безвъзмездната финансова помощ ще бъде предоставена за покриване на разходи на засегнатите оператори, свързани със закупуване на стоки, суровини и материали; разходи за съхранение; разходи за външни услуги, вкл. режийни разходи и разходи за логистични услуги. Чрез безвъзмездната финансова помощ по трите спешни мерки ще могат да бъдат покрити и разходи за персонал, вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя, с което ще бъде подпомогната и заетостта в сектор „Рибарство и аквакултури“.

Преди дни Министерство на земеделието, храните и горите стартира обществено обсъждане за трите мерки. Условията за кандидатстване и изпълнение и приложенията към тях могат да бъдат намерени на интернет страницата на Единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове, в секцията на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., подсекция „Новини“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още