IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каварна обяви частично бедствено положение заради Vera Su

Aрмията също се включва в операцията по спасяването на кораба

12:21 | 01.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Частично бедствено положение в Каварна е обявено заради заседналия край Камен бряг кораб Vera Su. Операцията по освобождаването авариралия плавателен съд е временно спряна, а вълнението в района става все по-опасно. Акцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Каварна кораб няма да започне в следващите поне два дни, уточнява БНР. От Кризисния щаб са изготвили план с два начина за евакуация на 9-членния екипаж при заявено желание от капитана. 

„Евакуация на екипажа не е започнала. Тя трябва да се случи със съгласието на собственика. Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор е, че към този момент екипажът се намира в безопасност и не е необходимо напускане на кораба. Напускането на кораба е с други последствия, които компетентните органи може да обяснят - как се променя статута в ситуация, когато си арестуван и се напусне кораба“, обясни главният директор на ГД "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов на брифинг пред медиите, цитиран от БНТ.

Работи се по два основни аспекта - недопускане на жертви и предотвратяване на екокатастрофа, уточни той.

В този момент на борда се намират 9 човека и изпълняват задълженията, които са им поставени от корабособственика и капитана. Предприети са мерки, ако се стигне до евакуация, тя да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да се изведат хората и да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега, където ще бъдат карантинирани. След карантинирането им ще бъдат разпитани.

Междувременно стана ясно, че армията също се включва в операцията по спасяването на кораба. На място вече има два дрона, като целта е да се осигури постоянно видео наблюдение на плавателния съд заради обявеното частично бедствено положение, съобщава Нова телвизия. Към момента обаче всичката техника, която се използва за спасяване на кораба, е на частни фирми, тъй като държавата не разполага с необходимата.

Малко по-късно от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че измерената стойност за азот амониев от втората поред проба след прекратяване на дейностите по претоварване на заседналия кораб, взета на 29 септември на същото място от морските води в близост до авариралия кораб, показва, че концентрациите са понижени и се приближават към стойността, измерена в понеделник, 27 септември, преди започване на компрометираната операция по прехвърляне на товара.

Към момента екипите са на място за следващо пробонабиране от морските води в близост до авариралия кораб. От 4 октомври заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще бъде командирован на място с оглед осигуряване и контрол на последващи спасителни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Тези хора са на кораба от месец поне, каква карантина още ще им поставяте като слязат от него... На кой му дойде тази глупава идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още