IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Джобс - харизматичният визионер

Как съоснователят на Apple промени бизнеса през 80-те години на миналия век, като сложи личен отпечатък в работата си

15:30 | 06.10.11 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Визионерът &nbsp;Джобс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Визионерът  Джобс. Снимка: Ройтерс

Естествено, парите придаваха значителна част от техния блясък. И как не – милионери на по 20 години! Само че зад материалното имаше и още нещо – удоволствието да изразят себе си чрез бизнеса си, да се забавляват, докато работят.

Ето така през 80-те бизнесът стана отражение на личността и личната страст. И заваляха изненадите. Промените настъпиха навсякъде и не подминаха Купертино в щата Калифорния, Редмънт и Вашингтон.

Ако Стив Джобс беше роден в Ню Йорк, вероятно никога нямаше да чуем за него. Само че той е израснал с образите на Дейвид Пакард и Бил Хюлет. Телефонният им номер бил включен в указателя и младият Стив по свой начин успял да се уреди с работа в НР. „Нашият модел беше моделът на Hewlett-Packard“, разказва в едно свое интервю за Newsweek Стив Джобс, след като през 1985 г. е уволнен от Apple.

Успехът на Ябълката прави огромно впечатление на всички. Така се появи и идеалът за предприемача-новатор, който със своята брилянтност завладява света още преди да е навършил 30 години. Така бизнесът се превърна в нещо като спорт и даже мода. Бизнесът влезе в злободневните теми и изразяваше лични предпочитания и вкусове. Така се зароди и почти културната, почти религиозна, война между поклонниците на Apple и Microsoft.

Оттогава досега бизнесът претърпя още много промени, хората работят в много по-различни компании, даже в различни индустрии, всяка от които е възприела своя собствена стратегия за развитие. В основата на всяка една стратегия със сигурност стои поне една харизматична личност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
lyubalalkova.angelov
преди 12 години
Този Човек е неповторим ! С него животът ни стана по-лесен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Аврен
преди 12 години
Готин пич беше. Знаеше какво иска. Поставяше жалони по пътя си , за да ги ползват други . Притежаваше великодушие , професионализъм и душевна щедрост характерни за малцина . Готин пич.Мир на душата му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
шапки долу пред един велик човек!!!защо няма такива бизнесмени и в *** ?!!!??!?! тук мутри и крадци се наричат бизнесмени !!! смешна и объркана държава който е знае Джобс ще разбере какъв човек си отиде ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още