IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Дългосрочно инвестиране не е забавно, особено ако с парите от продажбата на акциите може да си купим ново Порше, пише основателят на Investor.bg Любомир Леков

13:08 | 24.10.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъфет: &ldquo;Най-доброто време да продадеш една добра акция е &hellip; никога&rdquo;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бъфет: “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”. Снимка: архив Ройтерс

Най-споменаваното име, когато става дума за инвестиции, е това на Уорън Бъфет. Човек, превърнал се в “синоним” на успех на борсата.

Накратко, Бъфет е известен с това, че в продължение на пет десетилетия осигурява на акционерите във фонда му Berkshire Hathaway много висока доходност.

От горната графика се вижда, че за последните 24 години (периода, за който има информация) Berkshire постига 2834% доходност и се представя 6,5 пъти по-добре от основния бенчмарк S&P500. Трябва да отбележа, че годишните дивиденти не са включени, т.е. средногодишната доходност без дивидент е 14,95% за Berkshire Hathaway и 6,31% за S&P500. За сравнение, много фондове не могат да достигнат доходността на S&P500, затова и резултатът на Berkshire Hathaway е толкова впечатляващ.

Ето защо всекидневно медиите по света говорят за Бъфет - споменаването на името му винаги гарантира интерес! В една медиа може да попаднете на материал „Защо не може да бъдете инвеститор като Бъфет?” а в друга на анализ със заглавие „Защо не може да бъдете като Бъфет, но може да инвестирате като него?”, както и всякакви други вариации по темата. Въобще Бъфет и неговите инвестиции са актуални непрекъснато за милиони хора, които искат да му подражават или просто да научат нещо от него.

Легендарният му съвет “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”, показва един доста по-различен поглед от този на повечето участници на борсата. Когато за първи път чух този съвет, се шокирах. Дотогава винаги купувах акции с нагласата след време (месец, година, 5 години) да ги продам, защото само така може да си осигуриш печалба.

От какво тогава печели Бъфет, щом не продава?

Отговор може да намерим в пример, който нагледно показва какво се крие зад гения на Бъфет. Нека разгледаме архива за покупките на акции на Coca-Cola. Сделките са осъществени през периода 1988 - 1994 г. чрез Berkshire Hathaway. За придобиването на 400 млн. акции са похарчени 1,29 млрд долара.

За тези акции през 2014 г. фондът му ще получи общо 488 млн. долара от дивиденти или 37,8% доходност за годината. 

Ако прибавим дивидентите за 2012 г. и 2013 г., то Berkshire Hathaway е получил съответно 408 млн. и 448 млн. долара. Това означава, че само през последните три години сумата от дивидент (1,34 млрд. долара) е по-голяма от първоначалната инвестиция.

Причината да се натрупа тази огромна сума от дивиденти е, че през последните 50 години Coca-Cola е изплащала годишно дивидент, по-висок от предходната година. Подобни компании се броят на пръсти.

За да не търсим извинение, че не разполагаме с милиардите, с които разполага Бъфет, може да приемем, че по онова време просто сме купили 400 акции на стойност 1290 долара - резултатът като доходност в проценти пак би бил същият.

Сега нека погледнем нарастването на цената на акцията. При затваряне на борсата на 21 октомври 2014 г. цената е 40,46 долара за акция, а средната цена, на която Бъфет е придобил акциите си, е 3,22 долара. Така налице е поскъпване от 12,6 пъти спрямо датата на придобиването, преизчислено след сплит.

Може да си кажете, че тази компания е изключение, защото е показала много добри резултати за последните 25 години. Истината е друга - акцията поддържа феноменален ръст много десетилетия, но това приключва на 10 юли 1998 г., когато  е постигнато рекордно за тогава ниво от 43,59 долара за акция.

Следва дълъг период на спад до преди десет години, когато котировките променят посоката и започват да се покачват.  Интересното е, че едва на 7 октомври 2014 г. имаме нов рекорд от 43,92 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Прав си, но ако питаш същите хора какво биха направили с 10 000 лева, пак биха ги похарчили вместо да ги инвестират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Бъфет не го гледайте, той определя правилата, в неговия фонд сигурно най-влиятелните личности имат акции и то по много. Така, че винаги знае няколко хода напред какво ще стане. А и винаги може да помоли правилните хора за съвет и услуга ;)И като сложим, че не раздава дивидент. Всички са заинтересовани акциите на фонда да се вдигат все нагоре и нагоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Не можеш да питаш някого, с 500 лева заплата какво би направил с 1 000 000Той не може да си представи толкова. За това и тото милионерите не живеят добре.Парите са сила и ако не можеш да я контролираш, ще те убие. Да дадеш на някой с 500 лева заплата милион, е все едно да дадеш на *** електричество - ше се утрепе веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Ако попитате 10 човека в България какво биха направили с 1 милион долара, вероятно поне 9 от тях биха почнали с това какво биха си купили и максимум 1 би почнал да планира как да ги инвестира! За съжаление я няма инвестиционната култура, която е много важна за да имаме успешни инвеститори, като Бъфет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 9 години
Така де след възстановяването и колко струваше тогава? Аз съм бил на 12-13 г. и идея си нямам, но ми казаха 60 лв.в Добруджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 9 години
Колко мислиш е струвала земята в Добруджа веднага след 1989 г.? Веднага след началото на демокрацията? Човекът е пенсиониран на 40 г. и е отишъл на село в Добруджа и резултатът е налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Тоя човек в Добруджа Ви е хвърлил яко в оркестъра-не съм чувал някога там земите да са били по 60 лв. Били са по 150-200(тогава пък нямаше много сделки), но 60 не знам да са били. Освен това 100 лв рента...ако пазарът на зърното е както тази година го питайте дали все още му е 100 лв рентата щото ще бъда изненадан.Освен това-ако препоръките са за земи...Има и 7-8% възвращаемост, а на места даже са повече. В момента имам 43 дка, купени тази година на 500 лв(550 с разходите по документи и прехвърляне) на 30 лв рента. За същият район готвя още около 100 дка. А районът е МНОГО далеч от Добруджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Императора би следвало да е, от това, което пише тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Дългосрочни инвеститори в България няма, ако има дайте ми контакти моля. Иначе виждам, че Леков държи акции в Berkshire Hathaway и Coca-Cola. Поздравления за което
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Намерили сме :) Купувай акции в БДЖ :)http://profit.bg/news/Bufet-kupi-zhp-kompaniya-za-44-mlrd-dolara/nid-56636.htmlСериозно, там е кинтата, въпроса е след колко време. Според мен - 30 до 50 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още