IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е толкова трудно да бъдеш инвеститор като Бъфет?

Дългосрочно инвестиране не е забавно, особено ако с парите от продажбата на акциите може да си купим ново Порше, пише основателят на Investor.bg Любомир Леков

13:08 | 24.10.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъфет: &ldquo;Най-доброто време да продадеш една добра акция е &hellip; никога&rdquo;. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бъфет: “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”. Снимка: архив Ройтерс

Най-споменаваното име, когато става дума за инвестиции, е това на Уорън Бъфет. Човек, превърнал се в “синоним” на успех на борсата.

Накратко, Бъфет е известен с това, че в продължение на пет десетилетия осигурява на акционерите във фонда му Berkshire Hathaway много висока доходност.

От горната графика се вижда, че за последните 24 години (периода, за който има информация) Berkshire постига 2834% доходност и се представя 6,5 пъти по-добре от основния бенчмарк S&P500. Трябва да отбележа, че годишните дивиденти не са включени, т.е. средногодишната доходност без дивидент е 14,95% за Berkshire Hathaway и 6,31% за S&P500. За сравнение, много фондове не могат да достигнат доходността на S&P500, затова и резултатът на Berkshire Hathaway е толкова впечатляващ.

Ето защо всекидневно медиите по света говорят за Бъфет - споменаването на името му винаги гарантира интерес! В една медиа може да попаднете на материал „Защо не може да бъдете инвеститор като Бъфет?” а в друга на анализ със заглавие „Защо не може да бъдете като Бъфет, но може да инвестирате като него?”, както и всякакви други вариации по темата. Въобще Бъфет и неговите инвестиции са актуални непрекъснато за милиони хора, които искат да му подражават или просто да научат нещо от него.

Легендарният му съвет “Най-доброто време да продадеш една добра акция е … никога”, показва един доста по-различен поглед от този на повечето участници на борсата. Когато за първи път чух този съвет, се шокирах. Дотогава винаги купувах акции с нагласата след време (месец, година, 5 години) да ги продам, защото само така може да си осигуриш печалба.

От какво тогава печели Бъфет, щом не продава?

Отговор може да намерим в пример, който нагледно показва какво се крие зад гения на Бъфет. Нека разгледаме архива за покупките на акции на Coca-Cola. Сделките са осъществени през периода 1988 - 1994 г. чрез Berkshire Hathaway. За придобиването на 400 млн. акции са похарчени 1,29 млрд долара.

За тези акции през 2014 г. фондът му ще получи общо 488 млн. долара от дивиденти или 37,8% доходност за годината. 

Ако прибавим дивидентите за 2012 г. и 2013 г., то Berkshire Hathaway е получил съответно 408 млн. и 448 млн. долара. Това означава, че само през последните три години сумата от дивидент (1,34 млрд. долара) е по-голяма от първоначалната инвестиция.

Причината да се натрупа тази огромна сума от дивиденти е, че през последните 50 години Coca-Cola е изплащала годишно дивидент, по-висок от предходната година. Подобни компании се броят на пръсти.

За да не търсим извинение, че не разполагаме с милиардите, с които разполага Бъфет, може да приемем, че по онова време просто сме купили 400 акции на стойност 1290 долара - резултатът като доходност в проценти пак би бил същият.

Сега нека погледнем нарастването на цената на акцията. При затваряне на борсата на 21 октомври 2014 г. цената е 40,46 долара за акция, а средната цена, на която Бъфет е придобил акциите си, е 3,22 долара. Така налице е поскъпване от 12,6 пъти спрямо датата на придобиването, преизчислено след сплит.

Може да си кажете, че тази компания е изключение, защото е показала много добри резултати за последните 25 години. Истината е друга - акцията поддържа феноменален ръст много десетилетия, но това приключва на 10 юли 1998 г., когато  е постигнато рекордно за тогава ниво от 43,59 долара за акция.

Следва дълъг период на спад до преди десет години, когато котировките променят посоката и започват да се покачват.  Интересното е, че едва на 7 октомври 2014 г. имаме нов рекорд от 43,92 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
+1.000Ерих Фром го е казал по друг начин - има два типа хора - едните искат да бъдат, а другите искат да имат. Бъфет е от тези, които искат да бъдат (в случая инвеститори).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 9 години
Браво на Бъфет. 16 години кока кола да няма нов рекорд в цената и да я държи, супер.Обикновен човек не може да го направи, не само заради поршето, но и заради сиренето и хляба. Обикновеният човек дори 1000 лв. да завърти ги продухва, защото какво за него са 4-5-6% доходност, това са едва 60 лв. Освен това в България няма компании като Кока - Кола, за съжаление. Самият Бъфет сканира много по-големият пазар на САЩ и е намерил златни мини.Мнозина прилагат методите му и в БГ.Чух за човек, започнал да купува земя в Добруджа на 60 лв., сега е 1 500 лв. и вече е събрал 1 000 дка. И това не е арендатор, а обикновен местен човек. Сега само от ренти изкарва по 100 000 лв., а първите декари отдавна са се изплатили. Това си е методът на Бъфет.Така че дерзайте и намирайте следващите Кока Кола и следващите земи в Добруджа на 60 лв.Мислене му е начинът и въображение като на визионерът Джобс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Красота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Просто казано, не може да инвестирате като Бъфет, защото не искате да инвестирате, а да забогатеете :) а Бъфет инвестира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още