IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CFA - инвестиция vs. реализация

В България има 176 лицензирани финансови анализатори, в света са близо 124 хил.

17:09 | 08.06.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Финансисти от целия свят положиха изпит за едно от трите нива на CFA (Chartered Financial Analyst, или лицензиран финансов анализатор) програмата през юни тази година. Всяка година хиляди амбициозни финансисти по света се опитват да издържат изпитите, но струва ли си инвестицията от гледна точка на необходимите за нея време и пари, пита Bloomberg TV Bulgaria.

Еднозначен отговор на този въпрос няма, като на практика липсват надеждни данни, които да направят възможна цялостна оценка на инвестицията. Отделни проучвания обаче дават някаква представа за общата картина.

Да започнем с инвестицията – времето, необходимо за подготовка за всяко от трите нива на програмата, надхвърля средно 300 часа за ентусиастите, като определено представлява сериозна инвестиция. Финансовата инвестиция обаче също не е малка, особено за страна с по-нисък стандарт на живот като България.

Първоначалната такса при записване в програмата е 450 долара, а таксата за полагане на изпита за първото ниво е 860 долара. Всяко от следващите нива също струва толкова, като минималната инвестиция за придобиването на квалификацията е над 3000 долара. Изисква се и минимум четири години професионален опит във взимането на инвестиционни решения.

Четирима от всеки петима, започнали програмата, не я завършват, а през последните години процентът на успешно положилите изпитите, за което и да е от трите нива, е около 40%.

Проучване на компанията за набиране на персонал Phaidon International показва, че около 73% от компаниите, които предлагат работни позиции с изискване за ниво CFA, дават заплати под 100 хил. долара годишно.

Проучване на Асоциацията на лицензираните финансови анализатори в Чикаго показва, че притежаващите квалификацията получават доста повече от финансисти със сходно образование, но без CFA квалификация. За бакалаврите в САЩ разликата е 70 хил. долара годишно, а за магистрите - 55 хил. долара Проучването обаче не взима предвид фактори като опита и сферата на дейност.

През юни 2016 г. рекорден брой от 172 682 кандидати от 183 държави се бяха регистрирали за изпитите. 45% от тях са от Азия, 33% от Северна и Южна Америка и 22% от Европа, Близкия изток и Африка.

CFA Institute генерира приходи от 260 млн. долара годишно, но не прави проучвания за заплатите, които получават завършилите CFA програмата и получили квалификацията. За сметка на това обаче има информация за броя на лицензираните финансови анализатори по държави и по позиции, които заемат те.

В България има 176 лицензирани финансови анализатори, като 14% от тях работят като главни директори, 13% като портфейлни мениджъри, 12% като корпоративни финансови анализатори и 9% като риск мениджъри.

В световен мащаб има 123 836 лицензирани финансови анализатори, като 22% от тях работят като портфейлни мениджъри, 15% - като изследователски анализатори, 7% като главни директори и 6% като консултанти. По-високото ниво на портфейлните мениджъри сред притежаващите CFA квалификацията в световен мащаб може да бъде отдадено на по-слабо развитите капиталови пазари в България спрямо развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още