IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 2200 долара излиза придобиването на CFA

България е на челно място в Източна Европа по притежатели на професионалния сертификат за финансови аналитици като процент от населението

10:10 | 13.12.07 г.
Калин Методиев CFA. Снимка: Личен архив
Калин Методиев CFA. Снимка: Личен архив

Българска Си Еф Ей (CFA) асоциация (преди Българска асоциация на финансовите аналитици) е създадена през месец ноември 2000 г. Призната е за 123-тият член на Института на сертифицираните финансови аналитици (CFAI) през април 2003 г. Оттогава асоциацията постоянно увеличава членската си маса, като към момента има 147 членове, включително и от съседни страни, и техният брой непрекъснато нараства.

През 2007 г. се навършиха 60 години от деня, в който финансови аналитици от 6 американски града се събират в Ню Йорк, САЩ и се обединяват в асоциация с цел да обменят опит, да създадат етичен кодекс на професията и да подпомагат развитието на членовете си.

Днес Институтът на сертифицираните финансови аналитици (CFA Institute) има почти 90 000 членове от 130 държави и в световен мащаб е познат като организатор на изпита за сертифицирани финансови аналитици, възприеман като най-високият международно признат стандарт за професионалистите, работещи в областта на инвестирането. Институтът на сертифицираните финансови аналитици е и важен източник на публикации и организатор на конференции, свързани с развитието на професията. Освен това Институтът на сертифицираните финансови аналитици се занимава и с въпроси, свързани с честната търговия, ефективността на пазара и защита на инвеститорите.

Калин Методиев е Ръководител на отдел „Инвестиционно банкиране” в „Карол” АД. Той отговаря за работата с клиентите на „Карол” по отношение на корпоративни консултации и преструктурирания, оптимизиране на капиталовата структура на дружества, емитиране на акции и облигации, както и сливания и придобивания (М&А). Калин Методиев започва кариерата си в САЩ, където с позициите си последователно като финансов консултант в „Prudential Securities” и Регионален инвестиционен специалист в „MetLife Securities” трупа опит в сферите на портфейлния мениджмънт и частното банкиране. След завръщането си в България отговаря за дирекция „Инвестиции и портфейлен мениджмънт” в ТБ „Алианц България” и дирекция „Продажби и частно банкиране” в „Ти Би Ай Асет Мениджмънт”, след което през 2007 г. се присъединява към екипа на „Карол”.

Калин Методиев се дипломира в Southeast Missouri State University, където придобива степента Магистър по бизнес администрация (MBA) с концентрация в сферата на финансите. Притежава престижната професионална акредитация Лицензиран финансов аналитик (Chartered Financial Analyst – CFA), както и издаден от Комисия за финансов надзор лиценз за Инвестиционен консултант. Изпълнява функциите на председател на Управителния съвет на Българска CFA Асоциация от 2005 г. досега.

- Г-н Методиев, каква е цената на всеки от етапите на CFA?

Първоначално се заплаща еднократна такса за записване в програмата в размер на 390 долара. Таксата за явяване на всяко изпитно ниво е 600-700 долара, която от тази година включва и цената на подготвителните материали, които кандидатите автоматично получават от CFA Institute. Така сумарно трите изпита и началната такса правят около 2200-2500 долара.

- Какво дава първото ниво и може ли да се каже, че си CFA само с него?

В България първото ниво дава право на преминалия го да подаде документи, ако има такова намерение, за придобиване на сертификат за инвестиционен консултант от Комисията за финансов надзор, без да полага предвидения за целта изпит. Единствено издържалите и трите изпитни нива могат да придобият професионалната акредитация CFA, при положение че имат нужните препоръки и необходимия професионален стаж от 48 месеца.

- Какви типове специалности са подходящи за придобиване на сертификат за CFA?

Професионалният сертификат CFA е подходящ за специалисти, които работят в сферата на вземане на инвестиционни решения. Дори едно от изискванията за придобиването на акредитацията е кандидатът да притежава необходимия трудов стаж в области, в които сериозна част от времето му е фокусирана върху вземането на инвестиционни решения. В тази връзка с най-голям процент в света се представени притежателите на CFA степента в сферите на финансовите анализи, асет мениджмънта, инвестиционното банкиране, търговията на финансови инструменти, както и други области с аналитични и инвестиционни функции.

- Има ли практика работодателят да плаща таксата за CFA?

На Запад е широкоразпространена практика, тъй като за финансовите институции е въпрос на престиж да привлекат в редиците си повече CFA чартърхолдъри (лицензирани финансови анализатори). В България особено през последните 2-3 години, също бързо се налага такава тенденция.

- Има ли годишна такса за притежателите на степента CFA?

Да, тя е 250 долара, от които 220 долара се разпределят към глобалната асоциация (CFA Institute) и 30 долара към българската структура. Всеки CFA чартърхолдър задължително членува и в двете, срещу което има право да изписва CFA след името си, присъства с активен статус в базата данни на CFA Institute и получава абонамент за добри аналитични списания, публикувани от глобалната асоциация.

- Какъв е делът на успешно издържалите изпита?

През годините успеваемостта за различните нива, както и средно за трите, е различна. Бих могъл ориентировъчно да кажа, че средно около 40% от явилите се в глобален мащаб кандидати за трите нива ги издържат. На изпита, проведен през месец юни 2007 г. в цял свят, се явиха над 100 000 кандидати. В България имахме 136 кандидати за 1-во ниво, 65 за 2-ро и 51 за 3-то.

- Какво са целите на местната структура – Българска CFA Асоциация?

Целите на Българска CFA Асоциация е да промотира CFA акредитацията, да налага заложените в нейната същност високи стандарти за професионализъм и етика, да създава възможност за регулярен обмен на опит между членовете й и да предлага образователни програми. По отношение на последното е и най-тясната ни обвързаност с кандидатите в изпитната програма, на които от няколко години предлагаме подготвителен курс преди всеки изпит, най-вече за 1-во ниво. За последните 3 г. разпределяме по 10 стипендии на новите участници в програмата, като ефективно намаляват таксата на новозаписалите се в 1-во ниво от грубо 1 000 долара до 220 долара.

- Колко са членовете в българската организация и защо има толкова много чужденци?

Общо 147 са членовете на Българска CFA Асоциация, от които 90% са с придобит сертификат за лицензиран финансов аналитик. В много държави няма местна организация и с гъвкави условия за прием и приемлива такса привличаме членове от други страни. Например традиционно към нас се насочват чартърхолдърите от Литва, от където имаме вече над 20 членове.

- Може ли човек да се подготви за изпит за CFA със стари учебници и как става самото записване и изпит?

На всеки нов желаещ за участие в програмата препоръчвам обстойно да се запознае с богатата информация за програмата на страницата на CFA Institute – cfainstitute.org. През нея става записването в програмата, заплащането на дължимите такси, и пр. Що се касае до употребата на стари учебници, кандидатът среща потенциалния риск да е настъпила промяна в конспекта спрямо предходната година и, въпреки усърдието си, да не е подготвен по някоя тема. По информация от CFA Institute, конспектът за 1-во ниво за 2007 г. е до 30% променен спрямо този за предходната година. С наложената от тази година промяна всеки кандидат автоматично ще заплаща и получава актуалните учебници при записването си в съответното ниво.

- Има ли много CFA в България като процент от населението спрямо другите страни?

Вероятно сме първи в Източна Европа по брой членове като процент от населението. По абсолютен брой пред нас са само Русия и Полша, а те са държави с много по-голямо население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още