IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

460 млн. учащи по света нямат достъп до дистанционно обучение

Пандемията показа колко уязвими на кризи са децата, коментират от ЕК по повод Световния ден на децата

10:28 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2020 година показа колко сериозно са засегнати от кризите децата, независимо от държавата, в която живеят, пише Европейската комисия по повод Световния ден на децата (20 ноември). Денят е определен с решение на ООН от 1954 година, но повечето държави се придържат към собствените си традиции за датата на празника.

Пандемията от коронавируса ограничи достъпа до образование за децата и в дългосрочен план може да се очаква негативен ефект върху благосъстоянието, развитието и защитата им.

Децата стават по-често жертви на насилие и неглижиране, имат ограничен достъп до услуги или нужните социални грижи, посочват от Брюксел.

В световен мащаб 1,5 млрд. учащи бяха засегнати от разпространението на вируса и затворените учебните заведения.  Един от всеки трима, или повече от 460 млн. души, пък въобще нямат достъп до дистанционно обучение.

За много от живеещите в зони на конфликт затворените училища не означават единствено ограничен достъп до образование, а и до сигурност, храна и вода. Така те се оказват заплашени от крайна бедност или напускат училище, за да започнат работа.

Пандемията увеличи случаите на насилие, включително и онлайн, над деца, посочват още от ЕК.

За да се отговори на тези проблеми, в момента в Брюксел разработват нова стратегия за правата на детето, която ще бъде представена през 2021 година. В момента текат публични консултации и в Комисията очакват предложенията на заинтересованите страни по казуса.

Също през 2021 година ЕК ще представи и своята гаранция за уязвими деца. Тя се основава на искането на Европейския парламент за гарантиран достъп до образование, здравни грижи, адекватно хранене и подслон за децата в риск от крайна бедност. По данни на статистиката над 25% от децата в ЕС са в подобен риск.

Фокусът на програмата е върху децата, живеещи в несигурна семейна среда, децата в институциите, на бежанците и децата със специални нужди.

"Децата имат несравнимата възможност да бъдат най-големите двигатели на промяната. Нашата колективна отговорност е да им дадем средствата да разгърнат пълния си потенциал; по този начин изграждаме свободни, приобщаващи, проспериращи, мирни и демократични общества", заключават от ЕК в посланието си по повод Световния ден на децата.

Последна актуализация: 07:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още