IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Бучков: Интерактивното обучение ще направи учениците образовани и толерантни

Българският ученик има някои слабости, свързани с дигиталните умения, както и с гъвкавостта, посочи изпълнителният директор на Българска платформа за международно развитие

11:23 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Целта на "глобалното образование" е да се формират активни граждани. То подпомага учениците да намират логическите връзки във всеки аспект на техния живот – образование, екологични проблеми, толерантност, ненасилие. Това мнение изрази в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria Петър Бучков, изпълнителен директор на Българска платформа за международно развитие (БПМР).

Бучков посочи, че целта е "глобалното образование" в страни от Африка, Средна и Югоизточна Азия, както и Западните Балкани, се основава на концепцията, приета от Съвета на Европа, за въвеждане на ценности – образование по права на човека, екологично образование, здравно образование.

Той напомни, че българските ученици изостават от европейските според международния доклад на PISA, където се отразяват компетенциите на учениците на европейско ниво.

"Българският ученик има някои слабости по отношение на компетентностите на XXI век, свързани с дигиталните умения, както и с гъвкавостта. Глобалното образование би позволило тези слабости много бързо да бъдат наваксани през най-голямата си сила – възможността да се даде на ученика шанс интерактивно да се включва в провеждането и възприемането на урока, както и да забелязва какви са връзките между различните уроци и предмети, които изучава", поясни изпълнителният директор на БПМР.

Според него този тип образование присъства в българската образователна система „в предметите от философския цикъл и по Наредба 13“, но има възможност за включване на различни теми в Часа на класния ръководител или в извънкласна форма.

Какви теми ще се разискват на юбилейното, десето издание на Националната конференция за глобално образование? Как по-лесно и по интерактивен и вдъхновяващ начин младото поколение да възприема информацията? Как на практика ще се повишава екологичното възпитание на учениците? Защо традиционното обучение за учители, конференции и кръгли маси се измести от стратегическия избор в бордови настолни игри?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "Смарт час" може да гледате  тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още