IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" и DESFA тестват интереса за пренос през Кулата - Сидирокастро

Доскоро "Газпром" пазеше целия капацитет на връзката, през която минава транзитът на руски газ за Гърция

15:28 | 24.06.16 г.
"Булгартрансгаз" и DESFA тестват интереса за пренос през Кулата - Сидирокастро

Българската газопреносна компания "Булгартрансгаз" и гръцката DESFA ще въведат услугата "нефизически обратен пренос на природен газ" през съществуващата връзка на газопреносните система на България и Гърция при Кулата и Сидирокастро. Това става ясно от съобщение на страницата на българския оператор.

За целта двете страни подписаха днес споразумение за междусистемно свързване, което ще бъде със срок на действие от 1 юли до 1 октомври 2016 година.

Споразумението реално дава възможността за вирутална търговия с природен газ, припомня енергийният министър Теменужка Петкова в свой пост във Facebook. 

 

След този тестови период ще бъде подготвено и сключено окончателно споразумение за междусистемно свързване, с което ще бъде въведен и регламентът на ЕС за установяване на мрежов кодекс за правилата на оперативна съвместимост.

От "Булгартрансгаз" обявиха и процедура за разпределение на нефизически прекъсваем капацитет в посока Гърция - България и за разпределяне на физически прекъсваем капацитет в посока България - Гърция.

Срокът за подаване на заявките е до 28 юни за целия тримесечен период и за доставките през юли. До 18 юли ще се заявяват доставките за август, а до 16 август - за септември.

Доставките през Кулата - Сидирокастро станаха възможни след преговори за освобождаване на капацитета на връзката между операторите на България, Гърция и "Газпром". През тази връзка се осъществява транзитът на руски газ и целият капацитет доскоро беше запазен за нуждите на руската държавна газова компания.

Чрез отварянето на капацитета обаче ще могат да бъдат осъществени и първите алтернативни доставки на газ за България извън Русия.

Коментарите на експерти бяха, че на първо време това споразумение означава, че страната ни вече ще може да извършва виртуална търговия с природен газ, а по-късно и физически доставки - например от терминалите за втечнен газ в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още