IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не настоява за задължителна продажба на "Булгартрансгаз"

Брюксел е съгласен и на алтернативен вариант за оператора на газовите тръби, който да възстанови прозрачността и конкуренцията

17:43 | 14.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) би приела и други варианти за „Булгартрансграз“, освен приватизация. Това стана ясно от изказване на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирано от БНР.

Припомняме, че в края на юни, след заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС), премиерът Бойко Борисов съобщи, че антитръстовите регулатори на блока са поискали от България да продаде държавния оператор на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". Страната ни е заплашена от глоби в размер до 300 млн. евро.

На 28 и 29 юни Борисов, заедно с вицепремиера Томислав Дончев, е разговарял с ръководството на ЕК и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск за проблема.

През миналата година ЕК обвини обвини Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгартрансгаз", че нарушава антитръстовите закони на ЕС, като възпрепятства достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България. ЕК все още не е излязла с решение, защото проверките продължават.

Борисов бързо предложи и алтернативен вариант – да се раздели собствеността на дружествата. Премиерът обясни, че и на Вестагер, и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер им е обяснено поради какви причини кабинетът не желае да продава оператора на газовите тръби.

Днес Вестагер отрече да е поставяла на правителството изрично условие да се продаде "Булгартрасгаз". „Нямаме само един предпочитан вариант, че всичко трябва да стане точно по този начин. Някои дялове могат да се приватизират, но може да се намерят и други решения“, коментира тя.

„Искаме да се възстанови прозрачността и конкуренцията, за да няма риск от щети за гражданите поради твърде близките отношения между дружествата“, уточни Вестегер. 

Еврокомисарят потвърди, че разговорите за алтернативни варианти за разделяне на собствеността продължават с правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
"Борисов бързо предложи и алтернативен вариант да се раздели собствеността на дружествата"Това не е вярно!!!! Предложението е на Брюксел! И както се вижда и от коментара от там, не е вярно и предното твърдение на Борисов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още