IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се интересът към виртуална търговия с природен газ от Гърция

Искането на ЕК за приватизация на "Булгартрансгаз" вече не стои на дневен ред, според изпълнителния директор на компанията Георги Гегов

15:12 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Увеличават се интересът и заявените количества за виртуална търговия с природен газ от Гърция. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който участва в обществено обсъждане в КЕВР на десетгодишен план за развитие на газопреносните мрежи, предаде БТА.

Една от фирмите има вече над 10 сделки за български клиент, в момента има 2-3 фирми, които искат да участват от втория месец на тестовото предлагане на виртуален капацитет и в момента се разглеждат заявленията, каза Гегов. За втория месец количествата са по-големи, отколкото през първия, т.е. нарастват интересът и количествата, коментира той.

Виртуалната търговия с Гърция вече се осъществява, обемите не са особено големи, но посоката е правилна, каза Гегов. По думите му през миналата седмица споразумение за виртуална търговия с природен газ е подписано и с Румъния.

По думите на Гегов подписаните споразумения с Гърция и Румъния доказват, че газовият пазар у нас наистина се отваря и се върви към реална диверсификация, което иска да види и Европейската комисия (ЕК). Брюксел настоява да бъде осигурен достъп на конкуренти до газовата инфраструктура в България, заради което ни заплашва и наказателна процедура. 

Гегов коментира, че ЕК добре разбира значението на газовата инфраструктура за българите и искане за приватизация на "Булгартрансгаз" вече "не стои на дневен ред".

Виртуалната търговия е една от стъпките, така че ЕК да оттегли претенциите си към нас, работим и в посока на физическа диверсификация, каза още Гегов. Според него първият алтернативен газ у нас ще постъпи с изграждането на интерконектора с Румъния - Русе-Гюргево. Според него и шансът да започне местен добив е много голям.

Не може да се счита, че пазарът в България е картелиран, каза още Гегов. Той увери, че откакто е изпълнителен директор на дружеството, не е подписал нито един отказ за достъп до газопреносната мрежа. Гегов допълни, че интерконекторът с Румъния ще бъде готов до края на август - началото на септември. В събота ще се състои работна среща на място с участието на българската и румънската страна по реализацията на проекта, като ще се направи и проверка на дейностите, обясни той.

Гегов допълни, че румънците са изразили пълна готовност да ни продават румънски местен добив от момента, когато технически това ще бъде възможно.

Предстоят и предстоят разговори на "Булгартрансгаз" и с Македония за изграждане на интерконектор между двете страни. Пред журналисти Гегов обясни, че инициативата за такова съоръжение в района на Петрич е дошла от Скопие, тъй като близката част от Македония не е газифицирана, а България разполага с добра компресорна станция в района.

Гегов предупреди обаче, че заради събитията в Турция има опасност да се забави строителството на интерконектора с югоизточната ни съседка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още