IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото не влияе съществено върху износа на електроенергия

Производството на ток от ВЕЦ-те се свива с 31% към края на юли, сочат данните на ЕСО

15:07 | 03.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лятото не оказва съществено значение върху производството и износа на електроенергия, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за първите седем месеца на годината.

Статистиката сочи, че към 31 юли износът на електроенергия намалява с 48% спрямо същия период на 2015 г. За първите седем месеца на годината са изнесени 3,3 млн. мегаватчаса електроенергия спрямо 6,5 млн. мегаватчаса година по-рано.

През този период намалява и вътрешното потребление - с малко над 2% до 22 млн. мегаватчаса. Това се отразява и върху производството, което се свива с 12,7 на сто до общо 25,4 млн. мегаватчаса в периода 1 януари - 31 юли 2016 година.

Експертите от месеци предупреждават, че ниската цена на природния газ е в основата на свиването на износа на електроенергията от българските производители. Заради евтиния газ в Гърция и Италия отново заработиха газовите електроцентрали. Допълнително обаче се свива и потреблението в региона.

Данните на ЕСО показват още, че най-значително намалява производството на електроенергия от водните централи - с почти 31% до 3,11 млн. мегаватчаса до 31 юли. Производството на базовите централи се свива с 10 на сто.

Намаленият износ и като цяло ниските цени на електроенергията в региона вече се отразяват и на финансовото състояние на предприятията в сектора. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за полугодието се свива със 70 млн. лева до 236 хил. лева. Приходите намаляват със 7 на сто до 396 млн. лева,показва финансовият отчет на ядрената централа.

ТЕЦ "Марица Изток" 2 отчита загуба от 51 млн. лева на годишна база за първите шест месеца на 2016 г.

Като цяло от отчетите на енергийните предприятия се вижда, че печалбата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) расте с 16 на сто до 131,2 млн. лева. Основната причина за това е ръстът на приходите от дивиденти и съучастия, както и увеличението на приходите от лихви по предоставени на дъщерни дружества кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още