IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 6 млн. лева са загубите от кражби на ток в Западна България през 2015 г.

Кражбите на съоръжения от трафопостове оставят стотици потребители без електрозахранване, каза енергийният омбудсман на ЧЕЗ България

11:59 | 09.08.16 г.
Над 6 млн. лева са загубите от кражби на ток в Западна България през 2015 г.

Кражбите на електроенергия на територията на Западна България, обслужвана от дружествата на ЧЕЗ, достигат сумата от над 6 млн. лева през 2015 година. Това каза енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров в интервю на Димитър Вучев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му действащото законодателство стимулира икономически това явление. КЕВР обаче вече работи за промяна в наредбите, които да решат проблема.

"Ако приемем, че средната цена на 1 kWh електроенергия е около 0,20 лв. и някой бъде уличен в кражба, то тогава той заплаща за три месеца назад количеството електроенергия, което се дотаксува по специални правила по около 0,10 лв.“, обясни енергийният омбудсман.

Кражбите на съоръжения също са бич за всички потребители, коментира още Димитров. Когато в един трафопост бъде откраднат прекъсвач или каквото и да е друго съоръжение, стотици потребители остават без електрозахранване. В същото време разпределително предприятие е принудено да инвестира в допълнителни съоръжения, обясни той.

Над 2/3 от запитванията и жалбите, получавани от институцията на енергийния омбудсман, касаят правомощията или лицензионната дейност на разпределителното предприятие, каза още той.

По отношение на енергийната ефективност Димитров коментира, че има две основни действия, които могат да бъдат предприети за  намаляване на енергоемкостта на потреблението в домакинствата. Първите, които са безплатни и бързи, изискват изключването на всички излишни електроуреди от контактите, както и гасенето на осветителните тела в помещенията, в които не се пребивава.

Останалите стъпки са свързани с известни инвестиции и изискват подмяната на електроуредите с енергийно ефективни такива и саниране на сградите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още