IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с двустранни договори на енергийната борса ще тръгне от 1 октомври

Договорите ще доведат повече производители на пазара и това ще намали цената на електроенергията, смята председателят на КЕВР

11:33 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В момента на енергийната борса тече тестова търговия с двустранни договори за електрическа енергия. Борсата има готовност не по-късно от 1 октомври да стартира и този сегмент на работата си, съобщи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Възможността за сключване на двустранни договори на борсата ще увеличи търгуваните количества, а това ще се отрази и на цената - в посока надолу, смята Иванов.

"Със стартирането на двустранните договори ще се даде възможност на много повече производители да се включат в борсовата търговия", заяви още председателят на енергийния регулатор. Дали всички производители ще участват задължително на борсата, каквито предложения се чуха, трябва да бъде решено с промяна в Закона за енергетиката, уточни той.

Следващата фаза на развитие на борсата ще бъде въвеждането и на платформа за т.нар. договори за разлика. С тяхна помощ ще бъдат компенсирани производителите на електроенергия, които имат дългосрочни договори с преференциални условия и гарантирани от държавата цени на електроенергията. При пълната либерализация те ще могат да участват на борсовия пазар. При постигната по-ниска цена от преференциалната им, разликата ще бъде покривана от специален фонд. На първо време това ще бъде Фондът "Сигурност на електроенергийната система", но може да бъде създаден и специален нов фонд.

Когато тези производители продават своята електроенергия на цена, по-висока от гарантираната, те ще трябва да внасят разликата във фонда.

Как точно ще се случва излизането на производителите с преференциални цени обаче ще бъде описано в пътната карта за либерализация, който е подготвила Световната банка. Иванов уточни, че КЕВР все още не е получила модела, изготвен от институцията, и не може да даде повече подробности.

Световната банка и Министерството на енергетиката сключиха договор за консултантски услуги, по силата на който банката трябваше да изготви анализ за състоянието на енергетиката ни и да предложи пътна карта за отварянето на енергийния пазар.

Моделът трябваше да стане готов през април, но все още не е публично представен. Енергийният министър Теменужка Петкова увери депутатите преди лятната им ваканция, че докладът е готов и се подготвя неговата презентация.

Иван Иванов съобщи още, че част от топлофикациите в страната вече не произвеждат електроенергия по високоефективен способ през летните месеци. Това стана след въвеждането на месечните сертификати за високоефективно производство. Така Националната електрическа компания (НЕК) вече изкупува действително произведената по високоенергиен способ електроенергия, съобразно произвежданата топлоенергия.

Произвежданата по високоефективен комбиниран способ електроенергия се изкупува по преференциални цени, което е стимул за въвеждането на иновативни решения в производството. Заради множество нарушения, при които промишлени предприятия печелеха повече от продажбата на електроенергия, отколкото от продукцията си, енергийното министерство въведе някои ограничения при изкупуването на този тип електроенергия.

Месечните сертификати е едно от тях. Преди това предприятията, включително и топлофикациите, имаха годишни сертификати за високоефективно производство, които не отчитаха летните спадове в производството на топлоенергия и така дружествата продължаваха да продават своята електроенергия, която обаче не отговаря на определението за произведена по високоефективен способ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още