IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на природен газ в България с 40% ръст през август

Летният месец не успява да подкрепи производството на електроенергия в страната, сочат данните на НСИ

12:07 | 28.10.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

През август местният добив на природен газ в България се увеличава с 40% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През летния месец са били добити 7 млн. куб. метра газ, което е ръст от 16,7% спрямо юли.

Статистиката показва още, че през август са били доставени 167 млн. куб. метра природен газ. Това представлява спад от 14,4% спрямо миналия август, но спрямо юли увеличението е от 2,5 на сто.

НСИ съобщава още и за слаб ръст, но на месечна база, на произведената електроенергия в страната – с 1% до 3,68 хил. гигаватчаса. Спрямо миналия август има намаление от 10,3 на сто.

По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана на местния пазар – 2,56 хил. гигаватчаса. На месечна база това представлява спад от 0,8 на сто, а на годишна – има ръст също в рамките на 0,8 на сто.

Статистиката потвърждава, че и високите температури през летните месеци не успяха да помогнат на енергийния сектор. Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват непрекъснат спад на производството на електроенергия и свиване на износа от началото на годината.

През август намалява добивът на твърди горива – с 0,2% спрямо юли до 2,5 млн. тона. На годишна база добивът се свива с малко над 25%. През летния месец са доставени 2,57 млн. тона твърди горива. Това представлява понижение от 0,2% на месечна и от 25,2% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още