IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

130 млн. лв. са похарчени за удължаване на живота на V и VI блок в АЕЦ Козлодуй

Енергийното министерство очаква разходите по проекта да са по-малки от прогнозираните

13:18 | 21.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Малко над 130 млн. лева са похарчени досега за удължаване на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова към депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Първоначално предвиденият бюджет за този проект е в размер на 220 млн. евро, пояснява още Петкова. Целта е удължаване на срока за експлоатация на двата блока с 30 години. Дейностите вървят в срок - вече приключиха дейностите, предвидени в договора с консорциума между "Русатом Сервиз" (част от Росатом), "Концерн Росенергоатом" и Electricite de France, за V-ти блок в централата.

Лицензът за дейността на този блок изтича през ноември 2017 година. Удължаването на живота на блока трябва да бъде издадено от българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР) на базата на документацията, получена от АЕЦ "Козлодуй".

За изпълнението на необходимите мерки за пети блок досега са сключени 85 договора на обща стойност 128,9 млн. лева, уточнява енергийният министър в своя писмен отговор, публикуван на сайта на Народното събрание.

Разплатените суми по тях са 105,2 млн. лева, а останалите средства ще бъдат платени до края на следващата година.
Лицензът на шести блок изтича в края на 2019 година. Ръководството на ядрената ни централа вече сключи договор с "Русатом Сервиз" и "Риск Инженеринг", чрез който да бъдат уточнени дейностите по удължаване на срока за експлоатация на съоръжението.

По проекта са сключени общо 21 договора на обща стойност 93,1 млн. лева, а разплатените по тях средства са в размер на 25,4 млн. лева.

На базата на извършените дейности досега от Министерството на енергетиката очакват извършените разходи по удължаването на срока на експлоатация на двата енергоблока да бъдат по-малко от прогнозираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още