IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Енергетиката работи под напрежение, но режим на тока няма да има

В момента работят всички мощности, коментира председателят на КЕВР

11:21 | 24.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Електронергийната система работи под голямо напрежение в последните седмици. Толкова ниски температури за такъв дълъг период от време не е имало от 30 години, коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той беше категоричен, че в момента работят всички мощности и няма опасност от режим на тока.

Според Иванов разменените критики между ГЕРБ и БСП за състоянието на енергийната система са в резултат на започналата предизборна кампания и политическите сблъсъци. "Българската енергетика през последните две години се предвижи значително напред", допълни Иванов.

Той припомни намаляването на текущия дефицит на Националната електрическа компания (НЕК), пускането в експлоатация на интерконектора с Румъния и отварянето на капацитета на връзката с Гърция, старта на енергийната борса и първите стъпки на либерализацията на електроенергийния пазар.



Иван Иванов даде и предварителни данни за проверките на сметките за електроенергия на трите електроразпределителни дружества (ЕРП). Според тях на този етап няма нарушения в срока на отчет и размера на получените сметки. Извършена е и техническа проверка на електромери, която също не е показала отклонения.

Ако не е имало достъп до населени места, електроенергийните дружества няма да бъдат санкционирани, че не са отчели електромерите на своите клиенти по график.

От гледна точка на правилата регулаторът няма възражения за плащане на сметките към ЕРП-та на равни части през цялата тодина, ако "клиентите видят своя интерес", каза още Иван Иванов. Идеята е на ЧЕЗ България и по този начин клиентите на дружеството биха плащали приблизително еднакви суми без да бъдат натоварвани през зимните месеци с по-високи суми, уточни той.

Иванов отбеляза още и че в момента дружествата са намалили плановите ремонти до минимум, "за да не би прекъсването на електрозахранването да се счете за аварийна ситуация". ЕРП-та са откликнали на апела на регулатора да не извършват планови ремонти и смяна на електромери, както и са се съгласили на разсрочено плащане на сметките за тежките зимни месеци, допълни председателят на КЕВР.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
В момента енергийните компании си смятат очакваните приходи и печалби за сезона. Благодатно време е за тях..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
и от там същото заминава за македония и сърбия .... ае по леко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Ив. Иванов: Енергетиката работи под напрежение, но режим на тока няма да има---------------------------успешен опит да ме разсмеете, клоуни !!! кво ли не правите зада ни покажете, че ни трябва белеНЕ.... искате сами да се убедим в нуждата му, нали ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 7 години
'Той беше категоричен, че в момента работят всички мощности и няма опасност от режим на тока.'Оставането без резерв е лошо.А оттук:http://***.eso.bg/?did=124#Начална страницаможе да се види, че Румъния, Турция и Гърция ни 'подпират' с едни 300МНа подобаваща цена, предполагам.Колкото до 'Толкова ниски температури за такъв дълъг период от време не е имало от 30 години',то си е лъжа, или най-малкото лоша памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Не се притеснявай. Ще изключим (по-коректно е няма да ги включим) 20-30 хил. и готово. За столичани ток ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
ivanrog
преди 7 години
Аз не бих бил толкова категоричен.Идва нова студена вълна, а голяма част от резервите са изчерпани, няма ВЕЦове, въглищата посщъпват и изчезват, същото се случва и с дървата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Не че очакваме експертите ни да четат кой знае колко, за да си заслужат заплатите. Все пак това за много студеното време го говорят поне от година-година и половина. Може би господин Иванов и любимата ни Теменужка просто не знаят английски или от спасяване на ел. системата и НЕК не им остава време за четене :) Нищо. В най-големия студ пак ще оставим 22-23 хил. семейства без ток и ще се хвалим как сме преодоляли кризата, за която хората говорят от доста време.http://***.thegwpf.com/the-current-climate-of-extremes/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
При цялото ми уважение към Иван Иванов, т.нар. "интерконектор" с Румъния работи само в посока Бг-Ру. Каква ползва имаме от него в този му вид при една криза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още