IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2018 г. 1 млн. електромера на EVN България ще са с дистанционен отчет

Към момента модерните измервателни устройства в мрежата на дружеството са 585 хил.

17:46 | 28.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

До края на 2018 година 1 млн. електромера на EVN България (от общо 1,7 млн.) ще бъдат с дистанционен отчет. Към момента модерните измервателни устройства в мрежата на дружеството са 585 хил. Инвестицията в проекта, който приключва през следващата година, е 32 млн. евро.

Благодарение на електромерите с дистанционен отчет обаче намаляват технологичните разходи и това е стъпка напред по отношение на пълното отваряне на енергийния пазар, отчете Роберт Дик, председател на Управителния съвет на EVN България. "Тази нова технология ни позволява да наблюдаваме по-добре потреблението в цялата мрежа", поясни той.

Дистанционните електромери, както и т.нар. "балансово мерене", тоест наблюдение на потреблението още в трафопостовете, дава добри резултати при разкриваемост на манипулации и кражби на електроенергията, каза Калина Трифонова, зам.-председател на Управителния съвет на дружеството.

През 2016 година разходите на дружеството, свързани с кражби на електроенергия и съоръжения, достигат 1,24 млн. лева. Кражбите на инфраструктура костват не само загуби на разпределителното дружество, а за всички, защото се намаляват средствата за нови инвестиции, а и в същото време клиенти остават без захранване.

Наблюденията на EVN са, че кражбите не са свързани с липсата на средства от страна на потребителите. Много често манипулации извършват бизнес клиенти, а кражбата на съоръжения се превръща в организирана престъпна дейност. Уличените в кражба не протестират срещу наложените санкции, защото те са такива, че реално се заплаща по-ниска стойност за потребената енергия. Затова и от дружеството призоваха за по-строги наказания, тъй като в момента те не са работещ механизъм.

Като цяло през 2016 година дружеството е инвестирало 117 млн. лева за развитието на мрежата. Сред основните проекти например е полагане на 70 километра въздушни кабели под земята. По този начин се подобрява сигурността на доставките, особено в планинските райони.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още