IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лв. ще костват новите цели за вредни емисии за въглищните централи

България ще настоява за промени в готвения от ЕК документ

14:38 | 27.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

1 млрд. лева ще са необходими на въглищните централи да постигнат новите емисионни цели, предвидени в референтен документ на Европейската комисия, коментира зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков по време на среща в енергийното министерство.

За новите цели алармираха преди месец от минната индустрия. В бранша се опасяват, че инвестициите за нови инсталации, за да бъдат изпълнени изискванията за емисиите середн диоксид, живак и азотни оксиди, ще бъдат огромни. Местните въглища са с високо съдържание на сяра и затова изискванията за до 99% сероочистка се оказват трудно изпълними.

В момента централите в Маришкия басейн изпълняват екологичните изисквания за до 96% сероочистка.
Компаниите в региона обаче се опасяват, че ЕК непрекъснато увеличава екологичните изисквания за твърде къси периоди от време. Това трудно се вписва в инвестиционните програми и плаши инвеститорите, пише Министерството на енергетиката по повод днешната среща.

Комплексът „Марица изток“ осигурява около 40% от енергията в страната. Евентуалните рестрикции ще засегнат пряко към 10 хил. души, които работят в комплекса, както и още около 110 хил. работни места в свързани индустрии.

„Освен рискове, свързани със сигурността на енергийните доставки, енергийната независимост и националната сигурност, новите емисионни стойности крият риск и от загуба на конкурентоспособност за икономиката, деиндустриализация и обезлюдяване на цели региони в страната“, посочат още от енергийното министерство у нас.

Затова България ще поиска и среща с комисарите, отговарящи за околната среда Кармену Вела и по енергетиката Мигел Ариас Канете, става ясно още съобщението.

По време на дискусия, организирана от синдикатите, стана ясно, че до този момент българската позиция за отстъпки не среща силна подкрепа в европейските институции. Българските браншови организации са дискутирали проблема със свои европейски колеги и заключението е, че почти няма инсталация в Европа, която да покрива новите цели за опазването на околната среда.

Промяната в законодателството на ЕС в областта ще бъде разгледана в края на април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още