IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: България трябва да остане незаобиколим фактор на газовата карта

Работна група между български и руски експерти ще обсъди потенциала на газовия хъб "Балкан", обясни енергийният министър

09:16 | 05.06.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България трябва да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа, заяви в ефира на БНТ енергийният министър Темунежка Петкова. Преди дни тя подписа с "Газпром" пътна карта за разширяване на газопреносната инфраструктура на България, част от което са и плановете за газов хъб "Балкан".

В пътната карта е предвидено създаването на работна група с български и руски експерти, които ще дискутират потенциала на хъба. Работата с руската страна обаче ще бъде при стриктно изпълнение на европейските правила в областта на енергетиката, увери Петкова.

Енергийният министър обясни, че темата за антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром" не е била обсъдена по време на посещението й на икономическия форум в Санкт Петербург.

Петкова беше категорична, че правителството работи активно за изграждането на междусистемни връзки, за диверсификацията на доставките, "за да не се окаже, че ще бъдем заобиколени от всички проекти".

Тя посочи, че очаква и допълнителни разговори с Унгария във връзка с идеята на Будапеща за възраждане на проекта "Южен поток".

По време на икономическия форум в Санкт Петербург "Газпром" подписа споразумение за съгласуване на газовите доставки за Южна Европа с гръцката DEPA и италианската Edison. 

Един от начините за подобряването на енергийната независимост на страната е местният добив. Енергийният министър отказа да коментира какви са новините от проучванията в блока "Хан Аспарух" с обяснението, че това е корпоративна тайна, но допълни, че участниците в консорциума, проучващ блока, са много обнадеждени след първите сондажи.

Предстои нов сондаж в блока, където първата находка беше от петрол

Визията за развитието на българската енергетика ще бъде записано в стратегия, за която Петкова призова за национално обединение. В нея ще бъде записано и дали България ще има нужда от нова ядрена мощност в Белене. Вариант за оборудването за АЕЦ "Белене" е и да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй", припомни още енергийният министър.

По повод стачката в мина "Оброчище", Петкова обясни, че е прекратила временно концесионния договор във връзка с неизпълнението на задълженията на концесионера. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Откачалка , ако това беше както го описваш , сега трябваше да действат и АЕЦ Белене и Южен поток...България стана 100 % заобиколим васал заради американските и европейските господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Хаааахаха... А разни емзетки, галfon-и и жулиенчета ше я поливат... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Теменужке, споко бе. Ще опънеш листенца и ще поемаш слънце и вятър.Другите да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Спящият бик
преди 6 години
"По време на икономическия форум в Санкт Петербург "Газпром" подписа споразумение за съгласуване на газовите доставки за Южна Европа с гръцката DEPA и италианската Edison."Късно е, чадо, вече сме заобиколени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"за да не се окаже, че ще бъдем заобиколени от всички проекти".Е , то си е баш тъй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още