IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският морков "Турски поток" за България и Гърция

България изглежда по-напред с идеята за газовия хъб "Балкан", но Атина може и да ни изпревари, предлагайки на "Газпром" ТАР

08:15 | 27.03.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проектът &quot;Турски поток&quot;. <em>Схема: South Stream Transport</em></p>

Проектът "Турски поток". Схема: South Stream Transport

През декември 2014 година руският президент Владимир Путин заяви по време на своя визита в Анкара, че спира "Южен поток" и започва реализацията на аналогичен проект - "Турски поток".

След доста перипетии през май 2017 година без много фанфари започна строителството на първата тръба на газопровода, която трябва да стигне до турския бряг. За нея спорове и въпросителни няма - тя трябва да захрани директно турските потребители на "Газпром". Строителството напредва и вероятно още през тази година тръбата ще бъде завършена.

По план обаче проектът предвижда изграждане на две тръби - втората трябва да доставя руски природен газ за европейските клиенти на руския газов гигант. Именно за нея Русия очакваше "железобетонни" гаранции от Брюксел преди да започне да строи. Въпреки че няма сигнали от ЕС по казуса, нито разрешение от Турция за сухопътната част, "Газпром" вече започна да полага и втората тръба на "Турски поток" по дъното на Черно море.

И така официално размаха проекта пред двете държави от ЕС, които могат да осигурят пътя на газа за Европа - България и Гърция. Официално Москва не е назовала маршрута на втората тръба, достигайки границата с Турция, но води преговори и с българските, и с гръцките власти.

В официални съобщения на "Газпром" и Министерството на енергетиката на Русия се описват редица срещи с българския енергиен министър Теменужка Петкова и дори с премиера Бойко Борисов, както и с гръцкия енергиен министър Йоргос Статакис.

През октомври например руският енергиен министър Александър Новак и Статакис са обсъдили проекта "Посейдон" и "съвместната работа по организацията на южния маршрут на доставките на руски газ през Турция в Гърция, а след това и в Италия в рамките на проекта "Турски поток".

Подобни са темите и между ръководителя на "Газпром" и Новак с представителите на българската държава. Особено внимание на срещата между Теменужка Петкова и Алексей Милер през септември например е "доставката на руски природен газ в България и неговият транзит през територията на страната в контекста на реализацията на проекта "Турски поток".

На този етап плановете за втората тръба са не да се изгради мащабна инфраструктура в Европа, а да бъде модернизирана съществуваща мрежа и да се изградят някои липсващи на този етап връзки между страните от ЕС.

Реално Брюксел официално не е заел позиция по "Турски поток", но подкрепя идеята за газов хъб "Балкан". Неговата цел е именно да поеме потока на руския природен газ, идващ от Турция, и да разпределя доставките за Югоизточна Европа. По този начин страната ще бъде търговец, не транзитьор на газа и ще може да бъдат преодолени изисквания в Третия енергиен пакет.

Реализацията на този план дори е в действие - в момента се модернизира съществуващата връзка с Турция, която ще стане неизползваема след спирането на транзита през Украйна. С обръщането на потока обаче страната ни ще може да разполага с над 15 млрд. куб. метра годишно, които да продава в Европа. Друг е въпросът, че страната ни тепърва трябва да се учи как да търгува с природния газ.

Заради конфликти "Газпром" вече официално съобщи, че ще иска разтрогването на договорите за транзит с "Нафтогаз" предсрочно.

Подобна е идеята и за Гърция - ако страната бъде избрана да поеме руския природен газ от "Турски поток", това ще става през хъб на границата с Турция. Конкретика по тези планове все още няма. Но има и друга доста вероятна алтернатива, която ЕС не може да откаже - идващият от Турция руски газ да се включи в Трансадриатическия газопровод (TAP) и през територията на Албания да достигне до Италия.

Така европейската битка за "Турски поток" може да влезе и Италия. Италианската Edison също е част от плановете за газопровода "Посейдон", а "Газпром" поддържа интереса и по този проект с подписани споразумения за сътрудничество през лятото на миналата година.

И макар да заявява, че няма да използва природния газ като оръжие, а ще търси икономическата изгода, Русия в момента в състояние да поставя всякакви изисквания и на България, и на Гърция, а и на ЕС, защото реално Южна Европа, въпреки усилията, в момента все още е изолирана по отношение на енергийните доставки. И засега всичко зависи от Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ти представяш ли си шмъркел да подпише договор на коляно в някой пиано бар ... :):) че и да го скрие от немците :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Тези опорки ги разправяй на Меркел,дето ще пусне 4 такива тръби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 9
zelka007
преди 6 години
не е ясно какво си изгубил или спечелил , щото предварителния договор с газпром по темата е секретен ;) - търговска тайна , нали разбираш. ама под сурдинка , след плащането на заема по строежа на трасето (не може без заем, нали знаеш там едни наши хора...) и обезщетенията на собствениците на земи (нали и там едни наши хора изукуват терени, нема как нали знаеш...) сумите дето остават за БГ са били колкото борда на директорите на компанията и обслужващия персонал да си живеят добре :) ... целата работа на дрОгарете е такава от '44 насам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
vzhekoff
преди 6 години
Дотук загубикме 16 млрд транзит за Турция, викаш - шо да не загубим и останалите - ще си изгоря къщата, че да запаля на съседа плевнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 14
ABBA
преди 6 години
"СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ ДИНАМИЧНО И ВОВАТА ПУТИН СЕ ОКАЗВА ОСНОВЕН ИГРАЧ. "Когато на смъртно болен му съобщят фаталната новина, той минава през 3 етапа.1. Не може да повярва - не вярват джендърите.2. Агресия - измишльотината с газа Новичок (който е доста Старичок).3....4....5. Апатия и приемане на фактите - до тоя етап има още много време - *** ш'е стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
крас
преди 6 години
Проектираният още през 2012 година Частен турски газопровод от Стара Загора до границата ще бъде довършен в края на юни.Инвеститора е турската компанията "СЕТГАЗ" .ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ТОЗИ ЧАСТЕН ТРЪБОПРОВОД ЗА КОЙТО ВЧЕРА ГОВОРИ БОРИСОВ ВЪВ ВАРНА ЩЕ ОСТАНЕ ПРАЗЕН, защото рашките са се вслушали в препоръките ти и още на 19 март са започнали демонтажа на ВТОРАТА ТРЪБА от Турски поток. Проектът за тръбопровод, който свързва Япония и Русия, е част от т.нар. Източна програма за развитие на Газпром. Той предвижда капацитет от 25 млрд. куб. метра газ годишно, а цената се изчислява на около 6 млрд. долара. Тръбопроводът може да бъде въведен в експлоатация през 2022 г, За СИЛАТА НА СИБИР да не говорим. По смисъла на "ИЗТОЧНАТА ПРОГРАМА" руски газ ще бъде доставен не само на КИТАЙ и ЯПОНИЯ, но и на ИНДИЯ и КОРЕЯ.ЕВРОПА вече не е атрактивна не само за РУСИЯ , но и за бившите РЕПУБЛИКИ, КОИТО СЪЩО ОБЪРНАХА СЕМАФОРА НА ИЗТОК. ПРОБЛЕМ ЗА САЩ И ЕВРОПА ЩЕ Е И НАЧИНА НА РАЗПЛАЩАНЕ В КОЙТО УЧАСТИЕТО НА ДОЛАРА И ЕВРОТО СА ИЗКЛЮЧЕНИ. СВЕТА СЕ ПРОМЕНЯ ДИНАМИЧНО И ВОВАТА ПУТИН СЕ ОКАЗВА ОСНОВЕН ИГРАЧ. Затова и Туск вчера ни показа НЕ САМО ВЛАДЕЕНЕТО НА РУСКИ ЕЗИК НО И че е време да започнем с изучаването на РУСКИЯ ХАЙДЕ БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
zelka007
преди 6 години
нещо си се "напушил" от сутринта ... :) ... внимавай с тия цигари , че се излагаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
lyusien
преди 6 години
България просто трябва да си изгради скоростно двата газови интерконектора - с Турция и Гърция и втората тръба руснаците да си я прекарат където искат Може и в България където е наи изгодно Но важни са интерконекторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 21
крас
преди 6 години
Август 2012 турската компания СЕТКАЗ започва тайното изграждане в България на ЧАСТЕН ТУРСКИ ТРЪБОПРОВОД свързващ ТУРЦИЯ със СТАРА ЗАГОРА.От вчерашната пресконференция състояла се във Варна Борисов заяви, че ИНТЕРКОЛЕКТОРА с ТУРЦИЯ ще бъде завършен през месец юни!Остана неизяснен въпроса с какво ще бъде пълнена тази тръба след като на 19 март 2018 година ГАЗПРОМ взе решение за ДЕМОНТАЖ на второто трасе по ТУРСКИ ПОТОК???Ако това не е някаква ИНФОРМАЦИОННА ЗАИГРАВКА на Газпром , то тогава излиза, че през 2019 година не само УКРАЙНА , НО И ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ДЖУДЖЕТА решили да претворят в действие европейската си мечта ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ГАЗ!ГАЗ И ИНВИСТИЦИИ ще има само ТУРЦИЯ. На евроджендовете убягна от погледа ОБРЪЩАНЕТО НА ПОЛОЖЕНИЕТО НА РУСКИЯ СЕМАФОР ЗА ГАЗ от ЕС към ЯПОНИЯ , КИТАЙ , ИНДИЯ и КОРЕИТЕ.ТЪПАТА И НЕСКОПОСАНА ЕВРОПОЛИТИКА ИЗИГРА ЛОША ШЕГА НЕ САМО НА БАЛКАНИТЕ , НО И НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА. НИЕ ВЕЧЕ СМЕ В ГАЗОВА ВОЙНА С РУСИЯ!!Какви хъбове какви пет лева!! Вчера всички учасници в срещата гледаха като бити магарета , а ТУСК ПРОГОВОРИ И НА РУСКИ. КЪСНО Е!МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ!ЕДВА ЛИ ПОЛША И ДРУГИТЕ ЕВРОДЖУДЖЕТА ЩЕ СА ВЪВ ВЪЗТОРГ ОТ ЛИПСАТА НА ГАЗОСНАБДЯВАНЕ ОТ РУСИЯ.На въпросите които господа *** си задавате , Русия ви отговаря - ТУКА ПРОСТО Е ТАКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още