IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иванка Диловска: Не може да има декарбонизация на енергетиката без помощта на държавата

Бъдещето на електроенергията и електроснабдяването е тясно свързано с малките мощности, които са „близо до потребителите”, смята експертът от EMI

14:36 | 27.11.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма как да бъде постигната постепенна и окончателна декарбонизация на енергийния сектор в България без намесата и финансовата помощ на държавата. Това каза Иванка Диловска, член на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт (EMI), по време на дискусията EMI Media Club. 

Диловска засегна различни аспекти от актуалните енергийни процеси, които засягат както Европейския съюз (ЕС), така и България.

Според нея, за да бъде изпълнена програмата на ЕС и неговото изпълнително звено – Европейската комисия (ЕК) за въглеродонеутрална икономика, до 2050 г. производството на енергия от възобновяеми източници трябва да се понижи съществено, а източниците на емисии въглероден диоксид (електроцентрали, работещи на въглища и други източници, които отделят парникови газове) да бъдат оборудвани с технология за улавяне и обработване на вредните газове.

Диловска обърна внимание на тревожно голямото количество емисии, отделяни от въглищните централи – за производството на 1 мегаватчас въпросните централи отделят 1200 кг. въглероден диоксид, докато при газовите енергийни съоръжения това количество е сведено до приблизително 400 кг.

За сравнение – при атомните електроцентрали липсват подобни емисии.

Единствено държавата и държавните регулатори могат да окажат необходимото положително влияние и нужния тласък за развитието на електрификацията във всички сфери на обществения и икономическия живот на страната, подчерта Диловска.

„Над 70% от необходимите за протичането на този процес 2 трлн. долара годишни инвестиции в световен мащаб идват или чрез държавни субсидии, или са свързани с гаранции за приходите, създадени от регулаторите”, изтъкна тя.

Според нея бъдещето на електроенергията и електроснабдяването е тясно свързано с малките мощности, които са „близо до потребителите”.

Проучване за потреблението на топлоенергия в България показва, че 54% от населението използва дърва и въглища за отопление, докато 28,6% разчитат на електричеството.

И тук Диловска изтъкна важната роля на държавата и енергийните дружества, които могат да променят статистиката чрез по-активна намеса.

Тя подчерта факта, че между 77% и 82% от фините прахови частици са отделени от битовото отопление, което поради сравнително ниските доходи на гражданите продължава да разчита на най-силно замърсяващите енергийни източници.

Диловска определи геотермалните термопомпи като най-ефективни и чисти отоплителни системи, но поради високата си цена тези уреди за момента не могат да бъдат конкурентни на родния пазар.

Експертът направи сравнение между държавните субсидии за потребителите по отношение на енергетиката в България и Великобритания, което още по-ясно очерта сериозната разлика в развитието на електрификацията в различните страни в Европа.

Обединеното кралство инвестира между 2 и 4 млрд. паунда годишно в подпомагане на прехода към по-чиста енергия при уредите за отопление, докато в България правителството отделя едва 100 млн. лева, които в по-голямата си част се отпускат като помощи за твърдите горива.

Според Диловска трябва да има значително понижаване на риска от страна на държавата и енергийните дружества спрямо потребителите, за да се изпълни прехода към по-чиста енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 5 години
съгласен, но при едно условия, да спрем субсидиите на въглищарите ... па да видик тогава колко е евтина :) щото хора каот теб с 5ти клас лесно могат да говорят небивалици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
в смисъл не че не си прав, и че са безопасни, но сефте чувам че те са основиня проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
България трябва да заложи на силно увеличаване на въглеродните емисии поне 5 пъти до края на века. Евтината енергия винаги е свързана с проперитет и с конкурентно-способна икономика. Няма значение дали глобалните температури ще се повишат с 5 градуса или не, това не ни засяга така или иначе. 2 горещи седмици през лятото и пълно изчезване на зимата биха помогнали на страната тъкмо ще се отървем от изедниците от топлофикация, булгаргаз и лукойл по естествен начин и може да си отглеждаме портокали и даже какао и кафе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
това с азотните окиси от дизелгейт ли ти остана в главата ? :):) баш ЦО2 е основния проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 5 години
веднага бих засадил един бор в задния ти двор ! *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
hellwitch
преди 5 години
Невежа си ти явно, защото по-големите проблеми с парникови газове идват от метана, азотните окиси и още 30-на специфични химикала, които не се абсорбират от дърветата.Това, че емисиите парникови газове се смятат в еквиваленти СО2, не означава,че Со2 е проблема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още