IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР даде два лиценза за организиране на газова борса у нас

Право да организират газов пазар в следващите 35 години получиха "Газов хъб "Балкан" и "Българска енергийна търговска платформа"

14:47 | 01.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е издала два лиценза за срок от 35 години за организиране на газова борса у нас, става ясно от решения на регулатора. Компаниите, които ще организират пазарите, са "Газов хъб "Балкан" и "Българска енергийна търговска платформа".

Заявленията на двете компании бяха разгледани на закрити заседания в края на март. Оценката на експертите е, че и двете имат капацитета и покриват критериите да организират търговията на природен газ.

"Газов хъб "Балкан" е собственост на държавната газопреносна компания "Булгартрансгаз". Управител на нейния конкурент пък е Искър Искров, който е в Съвета на директорите на "Агрополихим" - един от големите потребители на природен газ у нас.

Дружеството БТЕП е регистрирано през 2019 година с капитал от 50 хил. лева. Държавното дружество пък има капитал от 500 хил. лева.

И двете компании ще използват платформата на Trayport, за да организират търговията с природен газ, стана ясно от заявленията, подадени още през лятото на 2020 година. Сключени са договори за клиринг на дейността с "Клиър Екс".

"Газов хъб "Балкан" в момента организира търговията на първата газова борса у нас, заработила в началото на 2020 година. По време на открито заседание в КЕВР в началото на март от държавната компания отчетоха растящ интерес към покупката на газ от борсата в последните месеци.

От "Българска енергийна търговска платформа" изразиха готовност в своето заявление за лиценз веднага да започнат работа в сегмента "Ден напред" и са с амбиция до 2025 година около 30% от търгувания газ в този сегмент да минава през тяхната борса.

Компанията ще реализира намеренията си да изгради газова борса със собствен капитал и с кредит от "УниКред Булбанк".

Към края на февруари на борсата, организирана от "Газов хъб "Балкан", са регистрирани 43 участника, от които 60% са големи български компании, включително и индустриални потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още