IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от тока в България се произвеждат от въглища през октомври

През юни делът на ядрената енергия у нас расте до почти 50% от енергийния микс, а тогава въглищата са произвели едва 24% от тока у нас

10:50 | 19.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните три месеца въглищата увеличават своето значение за енергийния микс на България, показват данните на екологичната организация Ember. От тях е видно, че през октомври малко над 60% от произведената електроенергия в страната е от въглищни централи.

За сравнение, през октомври 2020 година този дял е бил 47%.

Данните показват, че страната ни разчита на въглищата за около половината от произведената електроенергия. Най-малък е делът на този енергоизточник през юни, когато въглищните централи са произвели 24% от електроенергията в страната. Тогава България е разчитала основно на ядрените си мощности, които са произвели 47% от електроенергията.

Постепенно обаче делът на ядрената енергия намалява и достига до 20% през октомври, сочат още данните на организацията.

 

Като цяло данните за ЕС показват, че въглищните централи са произвели малко над 17% от електроенергията в общността през октомври. Най-голям е делът на ядрената енергия - 27%, а на зелените енергоизточници e 22%.

В последните 12 месеца въглищата имат най-голям дял в производството на електроенергия в ЕС през септември 2021 година - 18,6%. Тогава под средното е производството на зелените централи, които успяват да достигнат дял от около 17,7% от енергийния микс.

Природният газ отговаря за между 17% и 21% от произведената електроенергия в общността, като пикът традиционно е през зимните месеци.

Към средата на ноември България е емитирала 16,5 млн. тона въглероден диоксид. Най-големият замърсител в ЕС е Германия с емитирани 140,6 млн. тона въглероден диоксид от началото на годината, следвани от Полша с почти 93 млн. тона. 

Турция е емитирала 112 млн. тона въглероден диоксид до средата на ноември, показват още данните на Ember.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Пълна замяна на Въглищата със SGBB - Свръхбързорастяща Бамбукова Биомаса ( СББ ) с калоричност колкото Лигнита - 20MJ/kg, но с почти НУЛЕВА Себестойност и 100%-НЕУТРАЛНИ Емисии СО2, SO2, NOx - nula-energia.alle.bg . Догодина в ИЗ Божурище стартира първата в света, 50м висока, Пилотна Вертикална Аеропонна Ферма за Оранжериен Добив на над 3000 Тона Дневно СББ - vertikalna-ferma.alle.bg . СББ ще се ползва както за директно изгаряне в котлите на ТЕЦ, така и за Експорт (70Е/Тон) и като суровина за производство на БиоГаз, БиоЕтанол, БиоМетан - и Био-Водород от него, Пелети, ***, Прахово Гориво и много други чисти и евтини биогорива, Храни, Фуражи, Торове, Пулпове, Влакна, биоПолимери, Строителни и Структурни Материали, разградими Опаковки и много други - една цяла нова Бамбукова Икономика - bamboo-economy.alle.bg . Освен СББ, В-Фермата ще произвежда Инженерно Горивно (и Ядивно) Олио от бързорастящи сортове Фъстъци - възможно най-доброто - безопасно, безвредно, евтино Транспортно Зелено Гориво за момента - biodizel.alle.bg . Няколко такива В-Ферми ще ликвидират употребата на въглища и ще спрат изцяло вноса на руски газ и други изкопаеми горива, ще стартират гигантско родно производство и експорт за стотици милиарди евро, което ще нареди България сред най-богатите страни в света - bg-razvitie.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Трябва да спрем АЕЦ "Козлодуй", за да не пълним джоба на "Росатом" и Жужо. Да им натрием носа. България няма нужда от електроенергия, защото няма нужда от електроенергия. Затваряй всичко. И повече ваксини. Те ще решат проблема с пренаселеността на селата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
браво Деляна ... !! ... страхотна визуализация ... прегледно и разбираемо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още