IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Колев: Обявяването на АЕЦ и газа за "зелени" увеличава енергийната сигурност

При преминаване на потребители от газ към ток мрежата за ниско напрежение няма да издържи, посочи енергийният експерт

21:30 | 04.01.22 г. 2
В. Колев: Обявяването на АЕЦ и газа за "зелени" увеличава енергийната сигурност

„Високите цени на световните енергийни пазари са били основен фактор в решението на Европейската комисия (ЕК) да включи някои ядрени и газови проекти в зелената си таксономия“, коментира той.

Според проф. Колев осигуряването на безвъглеродна енергетика в ЕС е много трудно, защото енергийната система не може да разчита само на ВЕИ. „Те не могат да осигурят статична и динамична устойчивост на системата, както и да я регулират", категоричен е експертът.

В коментар за опасенията от ядрената енергетика в обществото, Валентин Колев заяви, че те се коренят в авариите в АЕЦ в Чернобил и Фукушима, но очаква през следващите години да бъдат засилени мерките за безопасност, както и мерките за съхранение на отпадъците от ядрено гориво.

Запитан за излизането на Германия от ядрената енергетика, проф. Колев напомни за проблемите в енергийната система на страната заради липсата на вятър за ВЕИ през втората половина на миналата година.

"Не мога да си представя, че е възможно енергийният баланс на даден участник в синхронната зона на континентална Европа да може да осигури надеждността на електрозахранването от ВЕИ", без базови мощности и без инерционните маси в турбините на традиционните ядрени и въглищни централи, смята Валентин Колев. Той е убеден, че тези инерционни маси не могат да бъдат заместени от ВЕИ.

"Наличието на по-голям процент ВЕИ в една електроенергийна система създава условия за нестабилност в случаи на статични и динамични промени в системата", отбеляза експертът.

Според проф. Колев Германия вече работи по устройства, които да осигурят подобни инерционни маси, но предупреди, че спирането на германските реактори може да доведе до разпад на електроенергийната система, който ще се засегне много по-голям регион от Европа.

Запитан за предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение от 30% на цената на природния газ, проф. Колев заяви, че през последните над двадесет години е била изградена солидна нормативна база за ценообразуването на енергийните доставки и напомни, че КЕВР е задължена да осигурява необходимата печалба на базата на разходите на енергийните дружества, за да могат те да изпълняват лицензиите си.

„Ако има регулации, които са некоректни или създадени в полза на дружествата, те трябва да бъдат променени“, съветва енергийният специалист.

Той предупреди, че увеличението на цената на газа може да предизвика повишение при топлинната енергия, на електроенергията и преминаване на потребители от газ към ток, което по думите на проф. Колев ще натежи на системата и по-конкретно на мрежата за ниско напрежение няма да издържи.

Смята ли се за устойчива ядрената енергетика? Обосновани ли беше поскъпването на синьото гориво?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Daimyo
преди 2 години
Проф. Колев не е чел внимателно новината. Ядрената енергия и газа е предложено да влязат в европейската финансова таксономия, но при определени условия, срещу които се обявиха Германия и Австрия. При тези условия например цената за изграждане на kWh ядрена мощност се удвоява, със съответно много по-високо LCOE; а за газовите централи едно от условията е емисии наполовина на сегашните. Така че професора говори празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
газовите и ядрените проекти НЕ СА ЗЕЛЕНИ ... !! ... борбата е за финансирането им да се мине като устойчиво ... !! ... иначе , всеки от проектите ще си плаща според замърсяването както си му е редът ... демек , гaньовците е редно да им се калкулира в цената по електромер всичко от АЕЦ-а , тъй да им ефффтинко и сигурно и да им отива 1/5 от медианния доход за ток една петилектка подред , пък ще размислят за нов АЕЦ ... :))) ... след петилетка може и нов референдум да направим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още