IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битовите потребители на газ ще получат компенсации

За първите два месеца на 2022 г. ще бъдат отпуснати общо 140 млн. лева като компенсации за скъпия газ

16:23 | 12.01.22 г. 2
<p>
	<em>Александър Николов, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Александър Николов, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще има компенсации за битовите потребители в България, които използват природен газ, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов по време на брифинг. Схемата тепърва ще трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и нотифицирана от Европейската комисия, допълни той.

Разчетите на Министерството на енергетиката и на Министерството на финансите сочат, че за отпускането на компенсации за битовите потребители на газ и топлофикациите през първите два месеца на 2022 г. ще са нужни 140 млн. лева. След февруари нуждата от подкрепа вероятно ще намалее - най-голямото потребление е през тези два месеца, каза още той.

На този етап компенсациите за скъпия газ за бита ще се изплащат за декември 2021 година, януари и февруари 2022 година и ще бъдат в размер на 50% от разликата между определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена през юли - 48,80 лева за мегаватчас, и текущата цена за съответния месец.

"За декември компенсацията ще бъде 26,70 лева за мегаватчас. За януари ще е 42,31 лева", уточни още Николов. Структурата и начините за изплащане ще бъдат уточнени, след като се получи одобрение на схемата.

Зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че в момента се подготвя нотификацията към Брюксел.

Имало е достатъчни инструменти за "различен микс" за регулирания пазар на природен газ, категоричен беше Николов. Според анализите на енергийното министерство цената на газа от 1 януари е можело да бъде 107,60 лева за мегаватчас, което е ръст от 5,15%, а не както предложи "Булгаргаз" и енергийният регулатор утвърди - с 30%.

Не са използвани всички възможности и не е спазена нормативно заложената схема с приоритет да се използва газът от източници с най-ниски цени, уточни още енергийният министър. По думите на директора на "Булгаргаз" Николай Павлов отпреди дни обаче именно такава е схемата при определянето на микса на дружеството - първо се използва газът от Азербайджан и газохранилището в Чирен, а след това дефицитите се допълват с руския природен газ. 

Остатъците от газа от "Газпром" пък се предлагат на борсата на дневна база, поясни още Павлов в отговор на упреците, че е изнасял евтин газ към Румъния.

Николов коментира, че в действията си "Булгаргаз" не прави диференциране на функциите си на обществен доставчик и на търговец и общественият интерес не е бил защитен. Той беше категоричен, че компанията трябва да реализира търговски ползи, но те не трябва да увреждат интересите на обществото. 

Правителството променя схемата за отпускането на енергийна помощ за бизнеса, за което също се подготвя нотификация до Европейската комисия (ЕК). През декември ще бъдат отпуснати помощи по старата схема - предложена от служебното правителство, но от началото на 2022 г. ще има промяна.

В края на миналата година беше пояснено, че ще има нов подход при отпускането на компенсации за бизнеса - с таван от 30% върху цената на електроенергията на свободния пазар, срещу който се противопостави бизнесът. Сега правителството предлага нов начин - отново с таван, но вече в размер до 250 лева за мегаватчас потребена електроенергия.

По думите на Николов изчисленията в края на 2021 година са сочели, че цената на енергийната борса ще достигне 750 лева за мегаватчас, но в момента това не е факт и електроенергията е по-евтина. Затова и енергийното министерство проявява гъвкавост и променя начина, по който се изчислява подкрепата.

Компенсацията ще бъде в размер на 75% от разликата между 185 лева за мегаватчас, каквито бяха ценовите равнища през лятото, и достигнатата цена на борсата, но не повече от 250 лева за мегаватчас. В предишното предложение беше фиксиран таван от не повече от 30% от цената на електроенергията на борсата в дадения момент.

Определената сума сега всъщност отговаря на предложението за таван от 30%, ако цената беше 750 лева, призна Николов. 

Компенсациите за бизнеса бяха дискутирани по време на онлайн среща на премиера Кирил Петков с ръководствата на национално представените работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, както и с представители на ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия. Николов допълни днес, че разговорите с тях ще продължат, ще продължат и анализите на пазара, за да се прецени докога да продължат компенсациите за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
пасъм
преди 2 години
Желаещи да ни дадат заем бол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Колко време ще издържи крехкия ни бюджет на тези повсеместни компенсации придружени с насилствени тавани на цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още