IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от строежа на газовата връзка с Гърция вече са изпълнени

През януари е започнало изграждането на крановите връзки - една от най-забавените дейности по съоръжението

12:24 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Над 80% от строителните дейности на новата газова връзка с Гърция - IGB, вече са реализирани, съобщават от проектната компания ICGB. В момента са в ход хидротестове на част от трасето. На територията на Гърция хидротестовете са вече завършени, напредва работата и по българската част, допълват оттам. Реално изпитанията са проведени на 2/3 от цялата дължина на трасето.

Газовата връзка е от съществено значение за диверсификацията на доставките на газ за България и региона. По нея страната ни трябва да получи природния газ от Азербайджан в пълния му обем, както и втечнен газ, когато проектът за терминал край Александруполис бъде реализиран. Строителството на съоръжението беше забавено с месеци.

От ICGB посочват, че през януари е започнала и една от най-изостаналите дейности - изграждането на крановите възли. Работата беше блокирана заради забавените доставки на крановете от Италия, а очакванията са, че последната партида кранове ще бъдат налични през февруари.

От компанията са категорични, че се работи активно за въвеждане на газопровода в експлоатация до юли 2022 година, включително и по отношение на получаването на разрешителни и сертифициращи процедури.

Преди месеци отиващият си председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов предупреди, че процедурата по сертифициране на IGB ще отнеме шест месеца и изказа притеснения, че внасянето на документацията на проекта не беше направено до края на 2021 година. Иванов коментира, че така може да се окаже, че новияt срок за въвеждане в експлоатация - 1 юли 2022 година, няма да бъде спазен.

Енергийният министър Александър Николов сподели пред Народното събрание в началото на годината, че строителят на газовата връзка е поискал ново удължаване на срока за реализация на проекта, но българската страна е отказала да се съобрази с това искане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още