IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът помага за скъпия ток на общините с "прозрачни финанси"

МВР провежда разследване за "Булгаргаз" и проверява експерти от КЕВР, обяви Бойко Рашков

14:27 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Сформират се работни групи между министерствата на енергетиката и финансите заради високите цени на тока и всички общини, които имат невъзможност да плащат услугите, ще бъдат адресирани. Това обяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет днес.

По думите му във всяка община ще бъде изпратена и проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), за да бъдат премахнати съмненията, че липсата на средства не е заради лоши практики.

По темата за „Булгаргаз" премиерът заяви, че управляващите са "абсолютно сигурни, че смяната на Борда беше наложителна". "Ако си бяха свършили работата, цената на газа нямаше да скочи с 30%", категоричен бе министър-председателят. 

Темата коментира и вътрешният министър Бойко Рашков, който обяви, че МВР разследва експерти от КЕВР.

„Булгаргаз" е държавна фирма, която е допринесла за настоящото положение относно цените на газа, които се отразяват както на бизнеса, така и на обикновения потребител. Ние активно започнахме да изясняваме дали тези факти са причинени от международна конюнктура или са резултат от действия вътре в страната на определени заинтересовани лица, гледащи собствените си интереси. Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази комисия и се придобиват документи, които да се включат в образуваното досъдебно производство", каза Рашков.

Той добави, че е започнала проверка и по отношение на един изключително важен за енергетиката на нашата страна обект, построен от японска фирма. „В течение на няколко години назад той бавно, но сигурно е бил унищожаван, най-вероятно с оглед интересите на икономически субект от нашата страна. Ние имаме ориентация за това кой е той. В негова полза са причинени вреди на този енергиен източник. Вместо да се пристъпи към ремонт, който се е налагал на цялото съоръжение или на голяма част от  него и той да бъде извършен от японците, са ползвани гаражни фирми. Те трябвало да поправят нещо, което не е по техните сили", каза Рашков и допълни, че става дума за ПАВЕЦ "Чаира".

МВР продължава разследването на делата за АМ "Хемус" и в най-скоро време ще бъдат обявени нови подробности, заяви още вътрешният министър

По време на брифинга Кирил Петков добави още, чеза 2022 г. е одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. лв., като 3 милиарда от тях за рефинансиране на стар дълг, който изтича, затова реалният дълг е 4 милиарда", обясни Петков.

Той припомни, че правителството е одобрило стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022-2024 г. Петков обясни дефицита от 4,1% от БВП с инвестиционната програма на правителството в размер на 5,5% от брутния вътрешен продукт. „Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък”, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още