IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Обединена Европа може да устои на икономическия шантаж на Москва

В ход е изграждането на нови газови връзки в региона - между Гърция и Сърбия и Северна Македония

14:10 | 03.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от свободна Европа могат да се противопоставят на "икономическият шантаж" на Кремъл" единствено заедно, коментира българският премиер Кирил Петков в своето приветствие по време на церемонията, с която беше даден старт  на изграждането на плаващ терминал за втечнен газ край Александрополус. Петков допълни, че този терминал е един от проектите, които ще помогнат за европейската сигурност на региона.

Плановете предвиждат изграждането на плаващ терминал край Александруполис с капацитет от  около 5,5 млрд. куб. метра годишно. България, чрез държавната "Булгартрансгаз" има дял от 20% в проекта. Преди седмици стана ясно, че "Булгаргаз" е съхранил 500 млн. куб. метра капацитет в терминала.

Окончателното инвестиционно решение за терминала беше взето в края на януари 2022 година. Очакванията са той да заработи до края на следващата година. Потенциални доставчици са САЩ, Катар и други. България не може да изгради свой терминал в Черно море заради ограниченията за преминаване на танкери през Босфора.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отбеляза по време на своето приветствие по време на церемонията, че този терминал е важен не само за вътрешния пазар, но и за да компенсира спрените доставки на руския природен газ за целия Балкански полуостров - за България, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Молдова, както и за Украйна, с втечнен газ от различни източници.

"Този проект е много важен, с геополитическо значение", категоричен беше Мицотакис и допълни, че войната в Украйна повиши съществено важността на терминала.

На церемонията присъстваха още и президентът на Сърбия Александър Вучич, както и премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Шарл Мишел отчете, че терминалът осигурява енергийната независимост на региона и отговаря на дългосрочните цели за намаляването на зависимостта от доставките на газ от Русия. Той прикани страните от Западните Балкани да се включат в европейската енергийна платформа. По-късно през тази седмица в София ще има среща в рамките на тази инициатива и за участие в нея са поканени и представителите на страните от региона. По план в платформата участие се предвижда и за страните от Източното партньорство.

Александър Вучич коментира, че за успеха на този терминал е увеличаване на капацитета и по съществуващата инфраструктура, както и изграждането на новата газова връзка с Гърция - IGB. Той изтъкна и важността на изграждането на нова връзка между Гърция и Сърбия и допълни, че голяма част от тези проекти получават европейско финансиране. 

"Можем много неща да направим заедно", категоричен беше още Вучич. 

Това е дългосрочно обезпечение на енергийната сигурност, смята Димитър Ковачевски и допълни, че в ход е изграждането на интерконектор между Гърция и Северна Македония. Македонският премиер благодари и за сътрудничеството на премиера на Гърция и на президента на Сърбия за осигуряването на газовите доставки, особено през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Досега виждам шантажиране спрямо Рашата. То не беше спиране на строежа на СП-2, то не бяха забрани, промени на правила, крадене на валутни резерви. Ама Рашата шантажирала. Ми така е, когато светът се обърне с краката нагоре. Съответно се променя и центърът за схващане, мислене и решаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
mnz
преди 1 година
Ще усои, защо да не устои? Печатницата на ЕЦБ все още се върти на пълни обороти, просто няма да я спираме и ще има пари за покриване на всичките загуби. А инфлацията която се предизвиква ще продължаваме да я оправдаваме чрез лошата Русия, така народа ще си трае и ще си блее все така спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
LaCosta
преди 1 година
К. Петков: "Обединена Европа може да устои на икономическия шантаж на Москва" Чудесно! А дали може да устои на последиците от собствените си санкции срещу Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
potten
преди 1 година
Сериозно? А аз защо ли се сещам за една стара поговорка: Да би мирно седяло - не би чудо видяло! Че и с ЕС така, само санкции и шантаж, а после кой ми *** в чинията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още