Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Акционерите се решиха за строежа на газовия терминал край Александруполис

Терминалът стана атрактивен за България с реализацията на новата газова връзка с Гърция - IGB

Акционерите се решиха за строежа на газовия терминал край Александруполис

Снимка: Архив Ройтерс

Акционерите в терминала за втечнен газ край Александруполис одобриха окончателното инвестиционно решение за изграждането му. Това е последната фаза в предварителната работа по проекта и следва фактическата реализация и строителството на терминала, става ясно от съобщение на "Булгартрансгаз". Българската комания има дял от 20% в този проект.

Плановете са терминалът да заработи до края на 2023 година, като през него Югоизточна Европа ще може да получава газ от различни източници - САЩ, Катар, Египет и Израел. Капацитетът му е 5,5 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Още по темата

Плановете предвиждат кипърската GasLog да преобразува един от корабите на своя флот в плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, което ще бъде прехвърлено на Gastrade до края на 2023 година. GasLog ще поеме експлоатацията и поддръжката на съоръжението, осигурявайки чрез своя опит предоставянето на високо ниво на услуги за потребителите на станцията.

Терминалът край Александруполис стана атрактивен за България с реализацията на новата газова връзка с Гърция - IGB. Тя обаче все още е в процес на изграждане. Окончателното инвестиционно решение за проекта беше взето от акционерите в края на 2015 година.

Изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис е един от важните проекти в южната ни съседка и е включен за финансиране по ОП "Конкурентоспособност, предприемачество и иновации" за миналия програмен период. По нея ще бъде отпуснато финансиране в размер на 166,7 млн. евро. Атина разчита на този терминал, за да потвърди ролята си на газов хъб за региона.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация ще бъде свързано с газопреноснната мрежа на Гърция с газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достигне не само до България, но и до Сърбия, Северна Македония, а дори и до Украйна, посочват от своя страна от Gastrade, която е основният акционер в проекта.

От компанията посочват, че договореният капацитет за регазификация на терминала вече надхвърля 50% от планирания.

Акционери в терминала за втечнен газ е и гръцкият оператор на газопреносната мрежа Desfa, както и газовият оператор Depa.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" ще осигурява до 30% от електроенергията за бита от 1 юли