IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се готви за газова доминация в Централна и Източна Европа

Южната ни съседка вече е в състояние да предлага на пазара газ от различни от Русия източници

10:42 | 24.01.22 г. 1
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Съвсем скоро Гърция ще се превърне в доминиращ фактор на газовата карта на Балканите и Централна и Източна Европа, осигурявайки газ от няколко независими източника. Публикация в "Катимерини" посочва, че страната ще изгради още един терминал за втечнен газ край Коринт (п-в Пелопонес), който е частна инициатива на Motor Oil. Компанията има рафинерии в южната ни съседка.

Очаква се инвестицията да достигне стойност от около 300 млн. евро. Годишно през терминала ще могат да бъдат получавани около 2,5 млрд. куб. метра природен газ. Допълнително това съоръжeние ще увеличи и капацитета за съхранение на газ в Гърция.

В момента Гърция няма газохранилище, което е една от основните пречки пред страната да развие своя потенциал за газов хъб. Но страната вече е в състояние да предложи на пазара газ от няколко различни източника - втечнен газ от терминала край Ревитуса, от Трансадриатическия газопровод (TAP), а в етап на планиране е още един терминал за втечнен газ - край Александруполис, в който участие има и българската "Булгартрансгаз".

Терминалът край Александруполис е на стойност около 364 млн. евро. Неговият потенциал нараства съществено с реализацията на газовата връзка IGB, която трябва да свърже газопреносните мрежи на България и Гърция в точките Комотини и Стара Загора. Към момента акционерите в проекта са пред взимане на крайното инвестиционно решение, с което да тръгне и изграждането на съоръжението.

Капацитетът на този терминал е 5,5 млрд. куб. метра газ годишно, като също има опция за съхранeние на газ. Очакванията са терминалът да бъде въведен в експлоатация през 2023 година.

Гърция е заявила интерес и към участие в разширението на газохранилището в Чирен. В южната ни съседка също има проект за подобно съоръжение, но той е в много начален етап.

Става въпрос за газово находище край Кавала, което е почти изчерпано. То се намира в близост до трасето на TAP и плановете са да бъде изградено газохранилище с капацитет от 360 млн. куб. метра, но и с капацитет за удвояване на този обем. Дневният добив ще бъде около 4 млн. куб. метра, а максималният капацитеt за нагнетяване - около 5 млн. куб. метра на ден. Очакванията са, че то ще струва към 240 млн. евро

Газохранилището край врачанското село Чирен в момента е с капацитет за съхранение от 550 млн. куб. метра и дневен добив от около 4 млн. куб. метра. От години се коментират планове за удвояване на обема за съхранение, за да могат да бъдат реализирани идеите България да бъде газов хъб на Балканите.

Гърция има още един скрит коз в плановете си за газова доминация - плановете за EastMed - газопровод по дъното на Средиземно море, по който да бъде доставян газ от Израел, Кипър и Египет, тоест още един различен от "Газпром" доставчик.

Макар плановете там да са наистина само на хартия и с потенциал да влошат още повече отношенията на Атина с Турция, тръбите имат силната подкрепа на ЕС и САЩ и вероятно ще бъдат реализирани, макар и в по-късен етап. Така южната ни съседка ще даде възможността за реалната диверсификация на Централна и Източна Европа, предлагаки различен от руския природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
s3
преди 2 години
Браво на Гърция, това е добре за всички. Ще имаме от къде да пазаруваме по-евтин газ, а и диверсификацията за която щатите ни натискат толкова година ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още