IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с над 13% през май

Цената на природния газ у нас се повишава до 162,17 лева за мегаватчас заради спирането на доставките от страна на „Газпром“

21:03 | 13.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Считано от 1 май 2022 г. цената на природния газ у нас се повишава до 162,17 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в петък.

Основната причина за увеличението в размер над 13% е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“.

"В кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ предприе действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители. Поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители", посочват от комисията.

Същевременно за юни 2022 г. актуализираните прогнози на „Булгаргаз“ показват цена на газа от около 140 лева на мегаватчас - равнище, сравнимо с цената за този април и значително по-ниско спрямо нивото за май. "Основен фактор за това са сключените от „Булгаргаз“ сделки за директни доставки на втечнен природен газ от производители, без посредници, на по-ниски цени от цените на „Газпром“", пишат от КЕВР.

Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе официално заявление с предложение за цена за месец юни.

По-рано през деня в петък стана ясно, че България ще получава азерски газ, считано от 1 юли. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в Народното събрание.

Той посочи, че връзката през Неа Месемврия дава пълната възможност да вкарваме азерския газ.

"Връзката дава пълна възможност да вкарваме цялото количество азерски газ. Така че диверсификацията е възможна, а правителствата досега не са имали желание за тази диверсификация, допълни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Така е :) За твоя жалост и на руските агресори цената на газа тепърва има да ходи надолу. Освен това бъдещето на човека е електрификацията а не газофикация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Стига писахте глупости, всички разбрахме че киро купи от камала по-евтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още