IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНЕБ записва волатилно полугодие

Пикът на цената на тока на енергийната борса у нас е през март, когато беше отчетено повишение от близо 33%

15:23 | 11.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Цената на електроенергията е една от най-обсъжданите теми в Европа през последните месеци. У нас парламентът с актуализацията на бюджета гласува таван от 250 лева за мегаватчас за бизнеса, като разликата се покрива с нова схема за подпомагане на индустрията, която ще важи до края на годината.

За домакинствата повишението от 1 юли е минимално - в рамките на малко над 3%, след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличи дела на АЕЦ "Козлодуй" в енергийния микс за бита.

Какво обаче се случва на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) от началото на годината?

Статистиката показва, че в първите два месеца на 2022 година цената се движи надолу - до средно малко над 367 лева за мегаватчас базов товар в сегмента "Ден напред" за февруари. Най-високата цена, постигната през този месец, е 712 лева за мегаватчас, а изтъргуваните обеми - 2,36 тераватчаса.

Но в края на същия месец започна руската военна офанзива в Украйна, която предизвика сътресения на европейските енергийни пазари. В началото на март цената на природния газ на TTF записа рекорд от 200,90 евро за мегаватчас, което веднага повлия и на цената на електроенергията, тъй като в доста страни от Европа тя се произвежда от газови централи.

В България също има пик на цената на електроенергията на БНЕБ през март и тогава всъщност са отчетени най-високите цени на електроенергията досега - малко над 487 лева за мегаватчас базова електроенергия, или ръст от 33% на месечна база, и 1173 лева за пиков товар. Но и са изтъргувани и най-големите количества досега - 2,65 тераватчаса.

В средата на март се проведоха и срещи между представителите на индустрията и правителството, на които беше договорено удължаване на схемите за подпомагане срещу скъпия ток, както и дългосрочни мерки за справяне с кризата, като например механизъм за сключване на дългосрочни договори за доставка, който да заработи от 1 май.

През април на БНЕБ отново има рязка промяна на цената на търгуваната електроенергия, но този път посоката е надолу - с 30% до малко над 340 лева за мегаватчас базов товар в сегмента "Ден напред". Цената на пиковата енергия достига 788 лева за мегаватчас, а търгуваните количества - 2,41 тераватчаса. Оттогава цената на базовата електроенергия "Ден напред" обаче расте и през юни е вече с почти 100 лева по-висока.

От данните на енергийната борса е видно, че средната цена на базовата електроенергия през май е почти 395 лева за мегаватчас, а през юни - 436 лева за мегаватчас. Цената на пиковата енергия през миналия месец е 937 лева, а търгуваните количества - 2,47 тераватчаса.

Отчетите на БНЕБ показват още растящ интерес и сред участниците в процесите - към края на юни те са 89 спрямо 85 през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още