IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиване на разходите, аутсорсинг – възможни действия при криза

Инвестициите в подобряване на производителността могат да превърнат настоящия натиск в дългосрочна устойчивост, смята Петър Ангелов

10:45 | 20.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Йонко Чуклев, Спас Христов и Петър Ангелов заемат първите три места в конкурса по повод 15 години Investor.bg "Как да инвестираме по време на криза?". Журито в състав Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, автори и водещи в Bloomberg TV Bulgaria, отличи най-добрите анализи измежду над 50 предложения.

Препоръката на автора Йонко Чуклев е по време на криза да се инвестира в сектора здравеопазване. "Безжалостно, лукаво, търпеливо и благо" препоръчва да инвестираме Спас Христов. Петър Ангелов пък съветва по време на криза да се правят вложения в подобряване на производителността.

Представяме Ви класирания на трето място анализ, който е подготвен от нашия читател Петър Ангелов.


Рязкото покачване на добива на нефт и газ в САЩ в периода 2009 - 2015 г. е придружено с нарастване на дълга на компаниите в сектора. Високите цени на петрола, в комбинация с разхлабената паричната политика на централните банки, стимулира инвестициите в петролни и газови проекти, което доведе до дисбаланс в търсенето и предлагането на петрол и до спад в неговата цена.

Последва съкращаване на инвестициите в нови находища, в броя на платформите за добив и множество фалити на компании от сектора. 

Моята теза е, че по време на криза трябва да се инвестира в подобряване на производителността, която отразява съвместните ефекти от много фактори, включително промяна в технологиите, капиталови инвестиции, оползотворяването на капацитета, организация на производството, управленски умения, използваните физически ресурси.

Производителността спада с 11,4% в сектора на добив на нефт и газ за 2015 г., разходите за труд спадат с 6,7%, продукцията спада със 7,4% (в началото на 2016 г. добивът на нефт падна под 9 млн. барела  дневно и се очаква постепенно да спадне до 8 млн. барела на ден), отработените часове спадат с 3,6%.

Увеличаването на производителността смекчава въздействието от нарастващото почасово заплащане. За сравнение - средният темп на растеж на производителността в САЩ от 2007 до 2015 г., съответстващ на текущия бизнес цикъл, е 1,2%, а този в сферата на добив на нефт и газ за периода 1987/2014 г. е от 1%. Това може да се дължи на еднократен ефект от понижени  разходи, но и от възможности следствие на кризата.

Редица компании в сектора се опитват да се освободят от неизползвано оборудване. Много фирми се борят да продадат активи, често при много по-ниски цени, за да изплатят дълговете, направени, за да ги закупят.

Тази ситуация позволява на други играчи да се възползват от подценените активи или да подновят и модернизират вече  съществуващи такива на ниска цена.

Кризата дава възможност за инвестиции в човешки капитал (от септември 2014 г. загубите на работни места в добивната  индустрия са над 185 000) - в този момент има изобилие от  талантливи хора и фирмите могат спокойно да завишат своите стандарти за набиране на персонал.

Има възможности и за М&А при компании в недобро финансово състояние с цел вертикална интеграция, която да компенсира загубите от ниската цена на петрола с печалби в дейности, свързани с рафинирането и търговията с крайни продукти.

Инвестиции могат да се насочат и в намаляването на разходи, чрез аутсорсинг на някои процеси и фокусирането изцяло върху ключови дейности.

Съкращаването на инвестициите в нови находища оказва силен натиск върху доставчиците на сондажна техника, поради това някои от тях се опитват да коригират своите продуктови предложения към други индустрии.

В тази ситуация може да се инвестира в подобряване на отношенията с ключови доставчици, в сегашната криза натискът към постоянно намаляване на разходите за добив ще изисква технологиите непрекъснато да се модернизират. Инвестициите в подобряване на производителността са в състояние да превърнат настоящия натиск в дългосрочна устойчивост.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още