IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветното петно на „Пиротска“

„Къщата на чудесата“ приютява творческото ателие на две сестри, които от година умело управляват собствен бизнес

14:01 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Виктория и Теодора Райкови. Снимка: Vivacom
Виктория и Теодора Райкови. Снимка: Vivacom

Когато чуете за улица „Пиротска“ в София, едва ли в ума ви изникват асоциации с цветя, чудеса и изкуство. Но столичната улица приютява място, на което тези три неща се срещат, за да внесат цвят и настроение по иначе угрижените лица, които виждаме из софийските улици.

Когато за първи път прекрачвам прага на „Къщата на чудесата“, съм с усещането, че това място винаги е било там, но малкият уютен магазин за цветя и ръчно изработени бижута и произведения на изкуството съществува само от година. Той е плод на дългогодишната мечта на две сестри – Теодора и Виктория Райкови от Бургас. Идеята им е да създадат собствен бизнес, така че да са независими, а 15-16-годишният опит на Теодора в областта на букетите, аранжировките на цветя и други естествени материали е чудесна основа за семейния бизнес.

Творческа среща

„Къщата на чудесата“ успешно приютява талантите на двете сестри. Теодора се занимава с цветята, красивите опаковки на подаръци и аранжировките, включително отговаря за работата с клиентите, защото „има търпение и общува с лекота“, казва сестра ѝ. Виктория пък окупира втория етаж на помещението, където е работилницата ѝ.

„Аз се занимавам предимно с дърво, с фурнир. Започнах с правенето на пръстени, но истината е, че няма нещо от дърво, което да не мога да направя“, разказва Виктория, която известно време продава творбите си в Etsy. Всъщност голяма част от мебелите в магазина са нейно дело, така че всичко, до което ще се докоснете там, е наистина плод на творческата енергия на собственичките.

„Всяко едно дървено бижу носи много по-лично отношение и доста повече топлота, когато е върху някого. Затова ги предпочитам пред всички други масови украшения“, допълва Виктория.

Двете сестри са разпределили задачите си според своите творчески увлечения и силни страни. Снимка: Vivacom Двете сестри са разпределили задачите си според своите творчески увлечения и силни страни. Снимка: Vivacom

В ателието се продават ръчно изработени продукти и от други творци – свещи, керамични магнити, бижута от семена, снимки. Според Теодора повечето автори са лични приятели, но със създателката на бижутата от семена се срещат случайно в билкова аптека.

„Хубавите неща стават бързо и случайно“, казва Виктория.

„Идеята беше да не е точно цветарски магазин, да не е точно ателие, а да е среща на много артисти“, споделя Теодора.

Трудният път към чудесата

Да създадеш „къща на чудесата“ звучи особено романтично, но истината е, че пътят е също толкова трънлив, колкото на всеки прохождащ бизнес. За начало трудно се намира подходящо помещение. Сестрите се озовават на „Пиротска“ 92 след дълго търсене. Виктория вижда обява за мястото, но това определено не е най-любимата им част от София. Снимките на помещението обаче ги убеждават, че това е нещото, което търсят. Така избират да се превърнат в „цветното петно на „Пиротска“, както сами се определят.

Второто предизвикателство, което остава и до днес, е свързано със самите цветя. По думите на Теодора в Бургас цветята се носят директно на място. „Тук всичко трябва да купиш сам“, споделя тя. Според нея бизнес като техният би процъфтял по-лесно в столицата, защото има повече хора и са по-платежоспособни. Освен това са по-готови да дават пари за изкуство.

Сестрите казват, че в България наистина е трудно да правиш малък бизнес, защото „всичко ти пречи“, особено прекалената бюрокрация. Едно от най-недомислените неща обаче е, че от борсите и пазарите в София могат да се купят цветя на дребно на цени на едро, което се оказва огромно предизвикателство за места като „Къщата на чудесата“. По думите на Теодора в Бургас, ако нямаш фирма, не можеш да купиш цветя  от склад на едро.

Теодора посвещава времето си на аранжирането на цветя и обслужва клиентите в "Къщата на чудесата". Снимка: Vivacom Теодора посвещава времето си на аранжирането на цветя и обслужва клиентите в "Къщата на чудесата". Снимка: Vivacom

Да започнеш въпреки всичко

„Къщата на чудесата“ се появява в изключително турбулентни времена – когато светът още се бори с пандемията, а икономическата криза вече чука на вратата. За един малък бизнес това може да е особено рисковано, но сестрите казват, че не съжаляват за избора си.

„Истината е, че няма подходящ момент за стартиране на бизнес. То е като да те питат как си се почувствал готов да имаш дете. Просто го усещаш“, коментира Теодора.

Признават, че са минали през много трудни моменти за тези 12 месеца и неведнъж са били на крачка от това да се откажат, но взаимната им подкрепа ги държи на повърхността.

Сега в ателието има прилив на клиенти заради Коледа, но хората харчат много по-малко и залагат на по-класически подаръци като Коледна звезда.

Последна актуализация: 14:01 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Идеи с потенциал виж още
Финанси виж още