IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела пуска още една криптовалута, но обезпечена със злато

Президентът на страната Николас Мадуро обясни, че мащабът ще е сходен на обезпеченото с петрол петро

11:02 | 22.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела ще пусне нова криптовалута, обезпечена със злато, през следващата седмица. Това е заявил късно снощи венецуелският президент Николас Мадуро, съобщи телевизия "Глобовисион", цитирана от ТАСС. 

По-рано тази седмица Венецуела предложи на пазара собствена дигитална валута, наречена петро, гарантирана със запасите от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Стойността на едно петро е равна на стойността на барел венецуелски петрол. 

"Не искам да изпреварвам събитията, но имаме изненада, свързана с петрото и златото, която ще има същите мащаби като в случая с петрола. Но това е тема за следващата седмица", каза държавният глава, цитиран от БТА. 

Във вторник Мадуро съобщи, че инвеститори вече са изразили желание да купят петро за 735 млн. долара. Той разреши криптовалути да се добиват на цялата територия на страната и одобри предложението на Националната асоциация на авиолиниите да се разреши всичките им услуги да бъдат плащани в петро. 

Криптовалутата освен това ще се приема като платежно средство за консулски услуги, както и в сферата на туризма.

Мадуро се надява, че петрото ще позволи на засегнатия член на ОПЕК да компенсира американските санкции, докато боливарската валута се снижава до рекордни нива, а страната се бори с хиперинфлация и разпадаща се социалистическа икономика. 

Държавният глава не даде подробности за първоначалните инвеститори, а за изказването му за набраната сума не бяха представени никакви доказателства. 

Официалният уебсайт за петро публикува във вторник ръководство за създаване на виртуален портфейл за задържане на криптовалутата, която става публична през следващия месец.

Стойността на всички издадени петро със 100 милиона токена би била малко над 6 милиарда долара, според данните, предоставени от Мадуро през последните месеци, въпреки че във вторник не бе предоставена нова информация за цените.

Президентът на Венецуела обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от валутата, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. 

Повече за криптовалутите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
doc
преди 6 години
porednata izmamna shema na niakakav totalitaren vladetel...tova po-skoro e porednoto izmamno ICO na nivo darjava tozi pat...nai-istinskata decentralizirana i sigurna kriptovaluta bitcoin niama nujda ot resursi koito da stoiat zad neia...svobodniat pazar reshava sadbata i
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още