IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна узакони криптовалутите

Законът „За виртуалната валута“ оформя структурата, на базата на която ще бъдат изграждани криптовалутните пазари, „изкарвайки криптосектора от сенките“

10:48 | 17.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, с който легализира биткойна и останалите криптовалути в страната, които вече ще имат свои регулаторни агенции и по-добра защита за инвеститорите.

Законът „За виртуалната валута“ оформя структурата, на базата на която ще бъдат изграждани криптовалутните пазари, „изкарвайки криптосектора от сенките“, се казва в съобщение на министерството на цифровата трансформация на Украйна, цитирано от Nasdaq.

„Участниците на пазара ще получат правна защита и възможност да взимат решения на базата на открити консултации с правителствени агенции“, коментира вицепремиерът по дигиталната трансформация Михайло Федоров. „Ще се появи един прозрачен механизъм за инвестиране в нов клас активи“, допълни той.

Решението на Киев става факт на фона на активната кампания по набиране на средства за украинското правителство и армия чрез дигитални активи. През последните три седмици са получени най-малко 100 млн. долара в криптодарения, посочва CoinDesk.

Новият украински закон ще определя правния статут, класифицирането, собствеността и регулирането на дигиталните активи, като също така ще се задават изисквания за доставчиците на криптоуслуги, става ясно още от съобщението на министерството.

Пазарът ще бъде регулиран от украинската Национална комисия по ценните книжа и фондовия пазар. Криптоборсите ще могат да работят законно и банките ще могат да им отварят сметки.

Засега комисията е натоварена със задачата да формулира и прокара политика в полето на виртуалните активи, да определи реда на тяхното обращение, да издава разрешителни на доставчици и да упражнява надзор.

Министерството на финансите работи по промени на данъчното и гражданско законодателство, за да може напълно да бъде включен новият закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още