IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокчейн хакери са откраднали близо 700 млн. долара от началото на годината

Над половината от загубите са били от екосистемите на Solana и Binance Smart Chain

13:37 | 31.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Блокчейн хакери са откраднали 682 млн. долара през първото тримесечие на годината в 72 атаки. Това показват данни на компанията Atlas VPN.

Според данните над половината от загубите са били от екосистемите на Solana и Binance Smart Chain.

Екосистемата Solana е била обект на четири атаки през тримесечието и е загубила 397 млн. долара. В същото време престъпници са хакнали проекти в рамките на екосистемата на Binance Smart Chain 12 пъти и са причинили загуби за 99 млн. долара.

Отделно други атака срещу блокчейн са довели до загуби за 52 млн. долара в рамките на девет отделни събития. В криптоатака IRA Financial Trust е загубила 36 млн. долара.

Заключенията са на базата на данни от платформата Slowmist Hacked, а загубите са изчислени на базата на цената на криптовалутите по време на атаката или измамата. В данните обаче не се споменава за хакерската атака срещу блокчейн компанията Ronin, при която бяха откраднати 173 600 токена етер и 25,5 млн. токена USDC, възлизащи по пазарна стойност на поне 615 милиона долара.

 

Основна цел на киберпрестъпниците са незаменяемите токени (NFT), срещу които са направени 20 атаки за близо 49 млн. долара. Много измамници започват свои NFT проекти, с които примамват купувачи и инвеститори, но после се оказват без покритие.

От борси са били откраднати 42 млн. долара в рамките на само три атаки. В същото време екосистемата на етериума е загубила близо 25 млн. долара от 16 атаки през първото тримесечие.

„Сигурността на блокчейн проектите трябва да е едно от основните притеснения за човек, който иска да инвестира в криптовалута. Повечето свързани с блокчейна хакерски атаки са станали, защото киберпрестъпниците се възползват от недостатъци в кода на проекта. Успешна хакерска атака може да причини значителни загуби за създателите и инвеститорите на криптоплатформи“, коментира Вилиус Карделис от Atlas VPN.

Блокчейн атаките достигат абсолютен връх

Само пет атаки, свързани с блокчейна, е имало срещу криптовалутни проекти през първото тримесечие на 2018 г. През следващата година, за същия период на 2019 г., те нарастват с 1140% до 62. През 2020 г. обаче атаките намаляват до 13, но през 2021 г. отново има ръст от 154% до 33.

През първото тримесечие на 2022 г. обаче хакерските атаки записват абсолютен връх досега със 72 случая, което е 118% увеличение спрямо същия период на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Когато има статия за виртуални валути в Инвестор е задължителна думата "блокчейн". Което е доста неправилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още